ВЕЛИКИ ПЕТАК

ВЕЛИКИ ПЕТАКУ јутарњим часовима Великог Петка 18. априла 2014. године у 8 часова, Преосвећени Владика Јован, служио је Царске часове, у којима се помињу догађаји Гетсиманске ноћи, хватање Исуса, одрицање Апостола Петра, издајство Јудино, распињање на Крст.

У Петак пред вече у 16. часова у Саборном храму Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Вечерње са изношењем Плаштанице. Плаштаница изображава Господа положеног у гроб. Она се налазила у олтару на Часном престолу. Уз певање стихире: «Тебе одјејушчагосја...» свештенослужитељи подижу Плаштаницу испод које иде Преосвећени Владика, обилазе око Престола и износе Плаштаницу на припремљен гроб на средини храма. Ово вечерње се служи у спомен скидања Тела Господњег са Крста, када су Исусови тајни ученици Јосиф из Ариматеје, назван благообразним, тј. знаменитим и Никодим, измолили дозволу од Пилата, скинули пречисто Тело Господње са крста, ради сахране.

У 21. час вршено је јутрење Велике Суботе, и тада се савршава чин сахране Христове. Ради тога, Преосвећени Владика са свештенством Саборног храма, умилним појањем и читањем, пред гробом Господњим, на средини храма, уз кађење и уз држање упаљених свећа, произнео је непорочне стихире, којима претходе стихови из 118. Псалма, подељених на три статије, у једној од статија се каже: «Животе, како умиреш; како и у гробу обитаваш, царство смрти разрушаваш и умрле подижеш из Ада.»

По завршеном богослужењу Преосвећени Владика благословио је верни народ са жељом да у здрављу и срећи дочекају најрадоснији и најсветлији Празник над Празницима.

Јереј Срећко Зечевић