ОДЈЕЦИ ВЕРОНАУКЕ У АЗАЊИ О БОЖИЋУ

ОДЈЕЦИ ВЕРОНАУКЕ У АЗАЊИ О БОЖИЋУНа Бадње вече у месном храму Св. бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана окупио се велики број верника како би присуствовао Св. богослужењу и паљењу Бадњака. Међу присутнима је био и велики број школске деце.

Сутрадан, на дан најрадоснијег празника, Рождества Христовог, прослављање је настављено Св. Литургијом у храму, а потом у просторијама азањске школе. Верници су традиционално присуствовали обичају „Ломљења Божићне чеснице“ за наше најмлађе ђаке-прваке. Целокупна светковина започела је молитвом и ломљењем Божићне чеснице које су вршили свештеници: Драгиша Јелић, протојереј-ставрофор и Дејан Ненадовић, јереј. Присутнима се пригодним речима обратио прота Драгиша, који је свима честитао празник истичући значај веронауке у образовању, а поготово један овакав час какав је био данас, на велики празник Христовог рођења. Настављен је пригодни програм који су припремили вероучитељ и учитељи првог разреда са својим ђацима.

Светковину Божића улепшало је умилно појање дечијег хора Св. Врачева.

Након тога, првацима су подељени божићни пакетићи (дар школе), а најсрећнија међу првацима била је Валентина Јанковић, која је при ломљењу чеснице пронашла златник. Дародавци златника за ову прилику су наизменично: Црквена општина Азања, ОШ „Радомир Лазић“, МЗ Азања и МЗ Влашки До. Ове године је златник поклонила организација „Завичајно удружење Азање“. Ово удружење је основано 2011. године, а основали су га грађани којима је Азања место рођења или су на неки други начин везани за ово село, а данас живе ван њега. Седиште удружења је у Београду, а подружнице постоје у Крагујевцу, Смедереву и Смед. Паланци. Удружење окупља и успешно организује Азањце из многих места.

Слављење Божића свако је наставио у крилу своје породице!

МИР БОЖИЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Бојан Стојадиновић, вероучитељ