ОСВЕЋЕН ХРАМ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ НА ЗЛАТИБОРУ

ОСВЕЋЕН ХРАМ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ НА ЗЛАТИБОРУУ суботу 12. октобра 2013. године, на дан Светог Киријака Отшелника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор Епархије жичке Г. Јован, освештао је новоподигнути храм Светог Преображења Господњег на Златибору, a саслуживало је више од двадесет свештеника и шест ђакона.

Богом дано лепо време учинило је дочек и литију веома свечаним. Епископа су дочекали: свештенство, верни народ, званичници Општине Чајетине, ученици четвртог разреда Богословије Светог Арсенија Сремца из Сремских Карловаца, ученици Основне школе на Златибору и бројни гости ове прелепе планине. Завршавајући овај свети чин Владика се захвалио свима који су на било који начин помогли да се овај храм подигне и да Златибор добије свој биљег, своју круну, која ће је красити.

На Светој Литургији у чин протојереја и правом ношења напрсног крста одликован је пензионисани парох златиборски протонамесник Слободан Ратковић, правом ношења напрсног крста одликован је и протојереј Миљко Старчевић, пензионисани парох ужички, а чином протојереја одликовани су парох чајетински јереј Драгиша Ђуричић који је пре двадесет година као старешина цркве у Чајетини, са Црквеним одбором започео градњу овог храма и садашњи парохз латиборски, јереј Ненад Бајић.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Дајући им ово велико одликовање Свете Цркве Епископ Јован им је захвалио за досадашњи рад али је нагласио да су позвани на одговорност и рад до краја живота. Орденом Светог Саве Другог степена одликовао је Господина Бранка Игњатовића архитекту са Златибора који као члан Грађевинског одбора стручношћу и знањем помаже да се храм заврши. Поред тога пројектовао је и велики број храмова не само у ужичком крају, парохијски дом на Златибору и многим другим местима. Граматама признања одликовао је велики број задужбинара, великих добротвора и добротвора Цркве на Златибору. У пригодној беседи после Свете Литургије Владика је позвао народ да води рачуна о свом животу, о свом понашању, да учествује на Светој литургији а не само да присуствује, а учествоваће ако редовно долази на Службу, себе уграђује у Цркву и редовно се причешћује.

Свечани ручак је приређен у Студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ на Златибору.

Архијерејски намесник ужички протојерејставрофор Милош Босић