СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ ЈОАКИМА И АНЕ У МЕЂУЛУЖЈУ

СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ ЈОАКИМА И АНЕ У МЕЂУЛУЖЈУНа празник Светих и праведних Јоакима и Ане, 22. септембра 2013. године, у храму посвећеном овим Светитељима који се налази у селу Међулужју код Младеновца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију.

Мноштво народа са великом радошћу дочекало је свог Архијереја и иако храм није још завршен, он је већ сада својом лепотом призвао мноштво верника овог питомог села да учествују у литургијском сабрању са својим Епископом. На Светој Литургији нашем Архијереју саслуживали су: Архијерејски намесник младеновачки јереј Жељко Ивковић, Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-стварофор Драгољуб Ракић, протонамесник Стефан Франовић, пензионисани свештеник из Епархије бачке и ђакони Небојша Јаковљевић и Марко Јефтић.

У својој беседи Владика Јован је истакао да засигурно од доброг корена увек бива и добар плод. И да је тако и у породици и у Цркви. Тумачећи Јеванђеље наш Епископ је рекао да се морамо старати да нам се не догоди као злим виноградарима да одбацимо Дародавца и да му морамо бити благодарни. Добили смо на дар душу, тело, ум, срце и дужни смо да их обрађујемо и унапређујемо, тј. да дужни смо да се старамо о даровима којима нас је Бог обасуо. Подсећајући верни народ на славни пример родитеља Пресвете Богородице, Владика Јован је рекао да су Свети Јоаким и Ана посебно важан узор у времену када се породица свесно урушава и када јој се ускраћује важност и достојанство.

На крају Свете Литургије извршен је чин освећења кољива и резања колача. Након тога Епископ Јован уручио је Архијерејске грамате ЈКП Младеновац и фирми “Беокран” из Београда, а Архијерејске захвалнице ЕДБ Младеновац и господину Влади Степићу за несебичну љубав и помоћ при изградњи храма Светих Јоакима и Ане.

После се приступило трпези љубави коју су верници с љубављу припремили. Том приликом се међулушки парох јереј Зоран Алексић захвалио Епископу Јовану на благослову, као и колачару славе, свештеницима и присутним верницима који су својим учествовањем у сабрању допринели да се на најлепши начин прослави овај празник и храмовна слава.

ђакон Марко Јефтић