ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ДР ДАВОРА ЏАЛТА У КРАГУЈЕВЦУ

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ДР ДАВОРА ЏАЛТА У КРАГУЈЕВЦУУ оквиру програма Духовног центра Богословије “Светог Јована Златоуста” у Крагујевцу, у четвртак 19. септембра 2013. године у 19 часова у Сали Богословије, одржана је промоција књиге младог надареог професора из Београда Давора Џалта.

Реч је о књизи RES PUBLICA која говори о актуелним фруштвеним и политичким питањима и православном погледу на њих. Поред аутора књиге, на промоцији су учествовали и протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, као и асистенти са Богословског факултета протођакон Златко Матић и јереј Вукашин Милићевић.

Доц. др Давор Џалто је рођен 17. маја 1980. у Травнику. Завршио је средњу уметничку школу “Ђорђе Крстић” у Нишу као студент генерације. Академску каријеру започиње у Београду где је дипломирао на Филозофском факултету као најбољи студент са темом “Прелаз од модернистичких уметничких начела ка постмодерним концепцијама”. Након дипломирања уписује постдипломске студије у Београду а затим и докторске студије на Универзитету у Фрајбургу (Немачка). 2006. је одбранио докторску тезу са темом: "The Role of the Artist in Self-Referent Art", поставши најмлађи доктор хуманистичких наука у Србији и Немачкој.

Излагао слике, скулптуре, видео радове, перформансе, инсталације и интервенције у простору на низу изложби у Србији и другим земљама. Поред радова из историје уметности, објавио и низ чланака којима се дотиче друштвене теорије, философије и богословије. Главно поље истраживања је однос ауторства-личности-стваралаштва, са посебним освртом на савремени контекст и културу. Значајан допринос је дао анализи мисли руског религиозног философа Николаја Берђајева, као и савременог православног теолога Јована Зизиуласа. Оснивач је и уметнички директор групе Флексибилна уметничка мрежа и потпредседник Хришћанског културног Центра из Београда. Живи и ради у Фрајбургу и Београду.