СВ. ЈОАНИКИЈЕ, ПРВИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ – СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ОРАШЦУ

СВ. ЈОАНИКИЈЕ, ПРВИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ – СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ОРАШЦУУ понедељак 16. септембра 2013. када наша света Црква прославља св. свештеномиченика Антима и св. Јоаникија, првог патријарха српског, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је св. Архијерејску Литургију у цркви брвнари на имању породице Карић у Орашцу. Ова брвнара је посвећена управо св. Јоаникију, првом патријарху српском, а освећена је протекле 2012. године.

У склопу св. Литургије, владика Јован је крстио малог Растка, сина јереја Ивана Теодосића, пароха аранђеловачког и супруге му Јелене. Тако је красота божанствене Евхаристије била употпуњења радошћу назидања Цркве Христове, кроз новокрштеног младенца Растка.

Након прочитаног јеванђеља, Владика је одржао беседу о смислу и величини свете Литургије, као и о неопходности нашег учешћа у њој. Такође је нагласио да је само у Цркви Божијој пуноћа сваке молитве, те да се црква свакодневно моли за цео свет- и верујуће и невернике, и хришћане и оне који то нису, али се света Литургија служи само за благоверни род хришћански.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

На крају свете Литургије Владика Јован је пререзао славски колач, а после службе и освештао хотел туристичког комплекса породице Карић и остао на заједничкој трпези љубави.

јереј Александар Миловановић