КОНЦЕРТ БРАЋЕ ТЕОФИЛОВИЋ У ПОРТИ САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУ

КОНЦЕРТ БРАЋЕ ТЕОФИЛОВИЋ У ПОРТИ САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУУ оквиру IV Госпојински свечаности у порти Саборног храма у Крагујевцу, 12. септембра 2013. године, својим извођењем су се представили браћа Теофиловић.

Близанци Теофиловићи, Ратко и Радиша, јединствени су извођачи древне српске и балканске вокалне музике. Током петнаест година припрема - пре него што су се одлучили да прекину тишину и ступе на светску етномузичку сцену - успели су, између осталог, да реше "мистерију другог гласа" и пронађу дуго изгубљене хармоније традиционалног певања. Њихов деби албум "Чувари сна", објављен 1998, први је у низу од четири ЦД-а који чине иницијални циклус.

Теофиловићи су прве снимке за Радио Београд начинили 1994 - до данас су снимили преко четрдесет песама, од који се петнаест нашло на албуму "Чувари сна". Наступали су на многим фестивалима и музичким смотрама у земљи, а маја 1997. представљали су Југославију на етно-фестивалу у Трондхајму, Норвешка, у организацији европске РТВ асоцијације ЦИРОМ.

Музика Теофиловића сажима више од два века традиционалног музичког наслеђа и евоцира дух целокупног региона. Многе од песама које Радиша и Ратко изводе биле су скривене дубоко у колективном памћењу народа, многе друге песме сасвим заборављене, или сачуване само у фрагментима. Теофиловићи су трагали за њима, проналазили их и враћали у живот, дарујући им поново изворна значења и емоције, али обогаћене високо индивидуализованим уметничким приступом и савременим утицајима. Аранжмани и интерпретације одишу дубоким поштовањем не само према прошлости, већ и садашњости и, наравно, будућности и никога, заиста никога, не остављају равнодушним.