ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА И ЧАСНОГ КРСТА ЗА НОВИ ХРАМ У БАЈИНОЈ БАШТИ

ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА И ЧАСНОГ КРСТА ЗА НОВИ ХРАМ У БАЈИНОЈ БАШТИУ уторак, 10. септембра 2013. године Његово преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован боравио је у пастирској посети Бајиној Башти. Том приликом у поподневним часовима освештао је Часни Крст и земљиште за нови храм у Бајиној Башти који ће бити посвећен првом српском Архиепископу Сави.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник рачански протојереј Горан Милинковић, игуман манастира Рача архимандрит Сава, гости из епархије зворничко -тузланске и шумадијске, пароси ужички протојереј Милић Драговић, парох златиборски јереј Ненад Бајић, и јереј Милан Луковић и свештенство Архијерејског намесништва рачанског.

Међу многобројним присутним верним народом били су и председник општине Бајина Башта господин Златан Јовановић, потпредседник господин Радомир Филиповић, представници општинске управе и представници политичког, културног и привредног живота Бајине Баште.

Епископ је у својој беседи поучио окупљени народ о значају који градња храма има за сваког човека, нагласивши да градећи храм човек гради и поправља самог себе. Вернима је скренуо пажњу и да од сад са посебним уважавањем гледају на место на којем ће бити зидан храм, јер иако храм још увек није сазидан то парче земље је за нас од сад парче неба, пошто ће се ту ускоро служити Света Литургија и причешћивати народ Божији, што и представља основни циљ подизања новог храма. У наставку је био уприличен пригодан културни програм и народно весеље.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

У току дана наш Архипастир посетио је и новоподигнути храм у селу Солотуша на Тари посвећен Живоносном Источнику Пресвете Богородице, и благословио труд тамошњег одбора за градњу.

Ручак, који је уприличен у ресторану “Курта” на Тари, био је прилика да Епископ Јован са представницима општинске власти договори наредне кораке у градњи, како би нова светиња што пре украсила ову варош на Дрини.

Ђакон Владимир Малешевић