ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО – ЖИВЕТИ ИСТИНОМ У ВЕРИ, НАДИ И ЉУБАВИ

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО – ЖИВЕТИ ИСТИНОМ У ВЕРИ, НАДИ И ЉУБАВИСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована на регионалном радију “Радио Јагодина” – 97,3 Mhz, 22. маја 2004. године, на празник преноса моштију Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, кренула је са емитовањем емисија Српске Православне Епархије шумадијске и Црквених општина јагодинских, ЦО при храму Светих апостола Петра и Павла, и ЦО при храму Светих архистратига Михаила и Гаврила - “ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО”, коју уређује вероучитељ Борис Милосављевић.

Трајање емисије је 90 минута, а емитује се премијерно недељом са почетком у 8:30 часова, док је репризно емитовање суботом са почетком у 8:30 часова. До сада је премијерно емитовано преко 420 емисија, док су наши слушаоци имали прилику да чују преко 900 емисија заједно са репризама. У летњем периоду од 30. јуна до 1. септембра, емитују се репризе емисија које су снимљене у претходном периоду текуће године, у термину субота и недеља са почетком у 8.00 часова. Емисија се састоји из седам рубрика : Мисионарска писма, Духовник, Историја Живота, Не веруј у идоле, Христова наука, У свету постоји једно царство и Житија Светих. Такође у оквиру емисије се емитује и део материјала званичног радија Епархије Шумадијске - “Радија Златоусти”.

Радио је медиј који је у односу на све друге данашње медије, пре свега мислим на интернет и телевизију, заиста доступан свуда, у аутомобилу, на послу, у продавници, где год се човек нађе, и као такав нама хришћанима пружа велике могућности да до сваког човека допремо, слушајући позив Господа Христа “идите по свему свету и проповедајте јеванђеље сваком створењу...”. На овај начин глас Цркве Божије доступан је свуда, са увек отвореним и сталним позивом свима да дођу и литургијски виде како је благ Господ, да живе Истином у вери, нади и љубави, и да свима нама у души сване Православно јутро. Такође овај начин мисије Цркве, пружа могућност пре свега деци која похађају Веронауку у јагодинским основним и средњим школама, да на свој начин, сву своју радост и искуство сусрета са Богом лично пренесу другима, и тако својим примером засведоче истинитост и лепоту наше Свете Православне вере.

Приближавајући се јубилеју 10. година емитовања на Радио Јагодини, који ће емисија прославити у мају 2014. године, на интернету је постављена страна емисије “ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО” у оквиру сајта www.svetiapostoli.com. Страни је могуће приступити и преко сајта www.eparhija-sumadijska.org.rs, као и преко портала www.noviput.rs, на којима са налазе линкови за емисију. Ускоро ће и све емисије које су емитоване на радију такође бити доступне на овој страни, тако да ће сви они који желе моћи да их преслушају.

У реализацији емисије учествују: вероучитељ Предраг Димитријевић, ученици Гимназије “Светозар Марковић” у Јагодини, Кристина Пешић и Соња Димитријевић, ученица средње медицинске школе у Крагујевцу, Јована Стевановић, члан новинарске секције ОШ “17. октобар” из Јагодине Зорана Јанковић, студент Јелена Спремо. Запосленима на радију : спикери Јелена Добросављевић, Весна Петровић, Сузана Лубура, Биљана Марковић, Никола Косановић и Слободанка Јевтић, тонска реализација Горан Јевтић и Златко Милојковић, а на свој начин допринос су да ли и сви остали запослени на радију.

Такође за ову изузетну сарадњу Цркве са медијском кућом ЈИП “Нови Пут” дугујемо директору ове куће Љубиши - Бати Вујићу, као и уреднику “Радио Јагодине” Горану Јевремовићу.

На крају, а од почетка дугујемо највише свим слушаоцима Радио Јагодине и ове емисије који су сво време били уз нас. Ја лично захвалност дугујем и човеку који више није са нама - Жикици Јовановићу, који ми је много помогао да емисија постане и остане онаква каква је данас.

Уредник емисије
Вероучитељ Борис Милосављевић