СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ПАНТЕЛЕЈМОН- СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ВЕНЧАНИМА

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ПАНТЕЛЕЈМОН- СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ВЕНЧАНИМАНа празник св. великомученика Пантелејмона, 9. августа 2013. мноштво народа сабрало се око црквице брвнаре посвећене овом светитељу, у Венчанима код Аранђеловца. Ова богомоља која се налази у шуми далеко од главног пута датира из 19. века, а комплетно је обновљена 1995. године, и од тада сваке године сабира око себе вернике овог краја.

Свету Литургију служили су свештеници Архијерејског намесништва орашачког, а након свете Евхаристије и резања славског колача, надлежни парох јереј Милош Митровић пожелео је добродошлицу свима и најавио пригодан културно-уметнички програм. Под столетним буквама испред цркве брвнаре деца из Венчана и околних села одиграла су неколико игара и одржала рецитације о св. Пантелејмону и св. Сави, док је глумац Ђорђе Ненадовић, потомак проте Матеје Ненадовића, одржао слово о женидби проте Матеје.

Након получасовног програма, овогодишњи колачари Чедомир Гашић и Радисав Костић позвали су све присутне да под истим оним буквама остану на заједничкој трпези коју су припремили.

јереј Александар Миловановић