ДРУГА СМОТРА КРАГУЈЕВАЧКИХ ХОРОВА

ДРУГА СМОТРА КРАГУЈЕВАЧКИХ ХОРОВА"Чуј. Бог, видећи како су многи људи немарни, како им је тегобно читање духовних списа, те нерадо узимају на себе тај труд, и желећи учинити тај труд жељеним и уништити осећај тегобности, сјединио је с пророштвима мелодију, да би тако сви с насладом од стројног појања износили Њему с великим усрђем свештене песме. И заиста, ништа, ништа тако не узвишава и не крилати душу, нити је дреши од земље, нити избавља од уза телесних, нити расположава ка мудрости, као сагласно појање и стројно састављена божанска песма."

Свети Јован Златоусти

У недељу, 26. маја 2013. године, у храму Светог Саве на Аеродрому, одржала се Друга смотра крагујевачких хорова у организацији Духовно- образовног центра Свети Јован Златоусти.

Седам крагујевачких хорова сусрело се те вечери са бројним суграђанима у храму Светог Саве на Аеродрому, како би у смирењу и духовном весељу поделили међу собом радост прослављања имена Божијег и радост због задобијених талената од Господа.

Смотру је отворио дечији хор “Свети Симеон Мироточиви” иза чијег су се представљања низали динамични десетоминутни наступи хорова “Кир Стефан Србин” – Музичка школа “Др Милоје Милојевић”, “Инструментариум” – Музичка школа “Др Милоје Милојевић”, Хор Богословије “Светог Јована Златоуста”, Камерни хор ФИЛУМ-а, “Хор младих” Саборне цркве у Крагујевцу и Градски камерни хор “Лицеум”.

На репертоару су се нашле химне, богослужбене песме, црквена и духовна музика највећих композитора православне хорске музике.

Специфичност ове смотре огледа се у пружању могућности слушаоцу да на једном месту, исте вечери, чује неизмењене мелодије византијских напева сачуване кроз певничко појање при богослужењима наше Цркве али и величанствене хармоније и хармонски приступ Богом надахнутом тексту.

Заједно са присутним грађанима, нарочито децом, сви хорови су на крају произнели патрону храма “Химну Светом Сави”, чије је извођење дириговао професор Урош Степановић.

Након уметничког дела програма, аутор фестивала, вероучитељ Предраг Обровић, захвалио се присутнима у име ДЕЦ- а Свети Јован Златоусти.

Радост и сусрет настављени су у свечаној сали ДEЦ-а Свети Јован Златоусти, где је уз помоћ врлих појединаца из Крагујевца, уприличена вечера за све учеснике и посетиоце овог сабрања.

Православна хорска музика, као и сваки други вид православне уметности, дотиче срце човека хармонизујући његове мисли и жеље и усмеравајући најпрефињеније делове његове душе ка Творцу, ка надземаљском, идеалном, ка самом Господу.

Вероучитељ Предраг Обровић