ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОПЛЕНАЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОПЛЕНАЧКОГ НАМЕСНИШТВАНа дан светог Евтихија цариградског, у петак пете недеље Великога поста, 19. априла 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију Пређеосвећених Дарова у трнавској цркви посвећеној светом пророку Илији. Пре Свете Литургије, архимандрит Евтимије, настојатељ манастира Јошанице је исповедио свештенство опленачког намесништва.

Епископу су саслуживали архимандрит Евтимије, настојатељ манастира Јошанице, Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, јереј Ђорђе Радишић, јереј Јован Биберџић и ђакони Епархије шумадијске.

Лепоту богослужења својим анђелским гласовима, поред монахиња манастира Никоља и диригента хора Опленац, Марије Ракоњац, уздигла су дечица основне школе из Трнаве са својим вероучитељем Марком Стевановићем.

Обраћајући се присутним верницима Преосвећени Владика је истакао важност молитве и Великог поста за човеково биће. Каква је наша вера у Васкрсење, таква је наша вера у Бога. Узалуд је наша вера ако Христос није васкрсао, каже апостол Павле. Када човек не веже свој ум за Бога, чини којекакве безумне ствари и мисли да чини добре ствари. Зато Црква кроз своја богослужења опомиње и позива све нас да чувамо свој ум и да негујемо и поштујемо оно што нам даје живот, а то је Бог који је љубав.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене Свете Литургије приступило се читању реферата на тему “Литургијска свест данас” који је написао и читао протојереј Милан Савић, парох доњошаторачки. По завршеном реферату уследила је дивна дискусија међу свештенством, а која је употпуњена саветима нашег Владике, а потом је уследило послужење за присутне, које је припремио свештеник Слободан Богојевић са својом породицом.

Ђакон Остоја Пешић