ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЛЕПЕНИЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЛЕПЕНИЧКОГ НАМЕСНИШТВАИсповест свештенства је према устаљеној пракси обављена вече уочи Литургије Пређеосвећених дарова у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу. Ове године је по први пут исповедник био протојереј - ставрофор Милан Борота, који је најпре свештенство поучио и охрабрио својом беседом о Три Крста да исповест буде потпуна и са вером да ће Бог свакоме ко искрено приступи исповести опростити сагрешења.

У уторак 16. априла 2013. године у Грошници, Епископ шумадијски Г. Јован служио је литургију Пређеосвећених дарова уз саслужење свештенства Лепеничког намесништва. На литургији је беседу одржао Преосвећени Владика који је запитао да ли постоји разлика између нашег стања сада и пре почетка поста, констатујући да је највероватније нема. Зато је о посту поучавао као промени начина живота указујући на разлику са вегетаријанством и дијетом. Хришћански живот треба да буде путовање ка циљу. То је Васкрсење, које да би смо осетили потребно је да постом себе принесемо целокупним бићем. Они који неће да се поуче и чују духовну поуку најлакше залутају. Св. Јован Златоусти нас подсећа да се не хвалимо тиме што не једемо животињско месо, јер често уместо њега једемо људско. Зато треба да се загледамо и удубимо у сопствено биће. Ми људи више волимо да ратујемо са другим човеком него са самим собом., јер је лакше победити другога него себе. Св. Макарије Египатски нас подсећа да уђемо у своје срце и савладамо страсти. Пост и молитву морају да прате дела милосрђа. Јесмо ли некоме нешто опростили, јесмо ли појачали молитву, колико смо Јеванђеља прочитали, јесмо ли завирили у Молитвеник? Пост треба да нас уведе у покајање, а пред нас се постављају све већа искушења. Искушења долазе када имамо недовољно вере и из лењости, беседио је Владика настојећи да у свештенству пре свега побуди љубав и веру у Спаситеља.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене литургије и причешћа свештенства, у сали парохијског дома настављен је братски састанак читањем реферата на тему „Цар Константин и Црква“, коју је приредио најмлађи сабрат свештенства Лепеничког намесништва, јереј Мирко Шиљковић. Братство је о овој теми након тога водило вишечасовну дискусију. Она је завршена излагањем Владике Јована који је још једном очински поучио свештенике са каквом љубављу и ревношћу треба да служе Телу Христовом, односно Цркви Божијој. Након завршетка званичног дела састанка, свештенство се задржало у неформалном и пријатељском разговору остатак поподнева.

протођакон Мирослав Василијевић