ОПЕЛО ТРАГИЧНО ПОСТРАДАЛИМА У ВЕЛИКОЈ ИВАНЧИ

ОПЕЛО ТРАГИЧНО ПОСТРАДАЛИМА У ВЕЛИКОЈ ИВАНЧИУ петак, 12. априла 2013. Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио опело трагично пострадалим становницима села Велика Иванча. Епископу су саслуживала четрдесет двојица свештеника и тројица ђакона шумадијске Епархије. Опело је одржано у порти храма Светог Великомученика Димитрија. На челу државних званичника био је господин Владимир Божовић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова, затим господин Александар Антић, председник Скупштине Београда и господин Дејан Чокић, председник Градске општине Младеновац.

Након прочитаног Јеванђеља Епископ Јован се обратио породицима и пријатељима пострадалих рекавши да не постоје ни речи ни разумно објашњење за трагедију у Великој Иванчи и поручио да се сви запитамо у време Великог поста имамо ли снаге да се изборимо са искушењима. „Овај страшни догађај потврђује речи праведника: истина је да човек може да чини толика добра да задиви Бога, али и такво зло да га се ђаво постиди. Немам намеру да осуђујем починиоца овог злочина. Он ће на Божији суд, као и сви ми. Али, ми... Ми морамо да нађемо одговор: зашто се ово догодило. И да нађемо утеху. Да се запитамо како живимо, за кога бринемо, да ли смо спремни да праштамо и да утешимо.“ ‒ рекао је владика Јован у беседи испуњеној крсноваскрсним расположењем.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Упокој, Господе, душе преминулих слугу Твојих: Бранка, Добриле, Милоша, Љубине, Михајла, Милене, Горана, Јоване, младенца Давида, Данице, Драгице, Олге и Велимира.