ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГУ петак, 5. априла 2013. године, у храму Светог Николе у селу Драгоцвет поред Јагодине, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Литургију Пређеосвећених Дарова. Самој литургији претходила је исповест свештенства Архијерјског намесништва беличког коју је вршио јеромонах Онуфрије (Вранић), духовник манастира Драча.

Светој Литургији је присуствовао велики број деце из оближње основне школе која се налази поред самог храма као и велики број мештана.

Пре него је народ Божији приступио Светој Тајни Причешћа, Владика је у својој беседи истакао важност поста, молитве и покајања. Пост нас како каже Владика уводи у себе да спознамо и препознамо ко смо, и у тој спознаји себе да погледамо ко смо и какви смо и да молитвом и покајањем постанемо и ми причасници и заједничари вечнога живота. Само они који се искрено постом и покајањем припреме за сусрет и заједницу са Христом постаће причасници вечнога живота и благодати Божије која је припремљена за све људе, али од људске слободе зависи да ли ће то они и постати. Такође Владика је све позвао, прво себе, а онда и све присутне, да погледају у каквом су односу са ближњима, и истакао да ако човеку нико не одговара, очигледно да није проблем у другима него у њему, и да ово време поста, молитве и покајања искористи да поправи пре свега себе а онда ће и други осетити ту благодат, односно љубав и радост која се кроз покајаног човека пројављује.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Пошто се причестио велики број деце и народа Божијег, у сеоском дому у Драгоцвету, јереј Немања Стефановић је прочитао рад свим присутним свештеницима под називом “БЛАГОДАТ И СЛОБОДА”, после чега је уследио веома душекористан разговор у коме су часни оци изнели своја размишљања и коментаре на ову тему као и на сами рад.

На крају је домаћин јереј Александар Гајић са Црквеним одбором припремио трпезу љубави за све присутне.

вероучитељ Борис Милосављев