ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду, треће недеље Великог поста 3. априла 2013. године, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму Свете Тројице у селу Рогача, уз саслужење свештенства Архијерејског намесништва космајског.

Литургијском сабрању претходовала је Света тајна исповести свештенства космајског намесништва, а исповедник је, по благослову Епископа, био високопреподобни схи-архимандрит Јован, настојатељ манастира Тресије.

Надахнутим и поучним речима речима архипастирске беседе, Епископ је поучио свој верни народ шта је суштина поста, који је његов циљ и како треба постити. Ми се налазимо у периоду поста, Великог васкршњег поста. А то значи да се налазимо у периоду када треба да преиспитујемо себе, да улазимо у себе, да проверавамо себе, да проверавамо веру своју, да проверавамо молитву своју….Пост је школа кроз коју сваки хришћанин треба да прође. Нисмо ли прошли ту школу, не можемо ни осетити радост ономе чему спремамо, а то је Васкрсење Христово… Лењост је браћо и сестре и децо духовна опасан порок. Лењост је мајка свих порока. За спасење није довољно то што смо хришћани. Потребан нам је живот хришћански, живот у цркви, живот са Христом и живот са другим човеком који је поред нас. Чувајмо се лењости и ове телесне, али се посебно чувајмо лењости духовне, да не постанемо немарни за своје спасење…

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На светој Литургији, поред верног народа, учествовало је и мноштво деце предшколског и школског узраста, најпре у одговарању на Светој литургији, а онда и у причешћивању Светим Тајнама.

Након причешћа свештеника и верног народа, приступило се читању реферата, који је благословом Епископа припремио парох поповићки јереј Марко Стевановић, на тему Подвиг и пост.

После прочитаног реферата, уследила је дискусија на поменуту тему, а наш Епископ је и овом приликом, искреном очинском бригом руковођен, саветовао свештенике како да што боље врше своје пастирско служење на спасење повереног му народа Божијег и на своје спасење.

Његово Преосвештенство Епископ Јован је и ове године присуствовао трдиционалном програму Васкршњи час који, шесту годину за редом, припремају и изводе ученици Веронауке у Основној школи Јелица Миловановић у Сопоту трудом и љубављу својих вероучитеља Јелене Четник и Бојана Миленовића, као и читавог школског колектива.

Горан Лукић, jeрej