ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКО – ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКО – ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду друге недеље Часног поста, 27. марта 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова, у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, уз саслуживање свештенства и монаштва шумадијске епархије. Служењу Свете Литургије претходила је исповест свештенства колубарско-посавског намесништва. Као и прошле године, и ове је исповедник нашег намесништва био игуман манастира Саринац, отац Онуфрије.

Обративши се у беседи окупљеним верницима Владика упозорава да су нехришћански живот, слаба вера, и неопроштен грех, оно што нас одваја од Бога и Цркве. Огрезли у злу кривицу често пребацујемо на другог човека, а потребно је да преиспитујемо своја душевна и духовна стања, да поринемо у себе, завиримо у своје срце и препознамо шта је скривено у њему. Бог или мамон? Не можемо служити Богу и мамону. Дани поста су дани нашег преиспитивања, дани када се непрестано сећамо Бога, не би ли се и Бог сетио нас. Првојерах шумадијски подсетио је окупљене вернике на важност проучавања Светог писма, поготово у време поста, али и важност његовог исправног разумевања. Из тога се рађа права вера, јеванђелска, којом се живи и која се претвара у дела. Пост сводити само на формално уздржање од хране је веома погрешно. Без молитве, без борбе против зла у себи, без смирења, пост је бесмислено изнуравање тела. А прави пост није изнуравање тела већ изнуравање својих страсти и својих лоших навика, спирање лоших мисли, речи и дела. Такав, прави пост, је припрема за сусрет са Оним који нас највише воли, који је своју љубав према нама посведочио својом жртвом за нас. Само из љубави према некоме можемо се жртвовати за њега. По речима Светог писма нема веће што од тога него да се и живот свој положи за ближње. Управо то Господ чини за нас, страда за нас и његовом се раном ми исцељујемо.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После беседе уследило је причешће великог броја верника.

Након Свете Литургије парох рудовачки, јереј Родољуб Војиновић, прочитао је реферат на тему “Однос Цркве и државе после Миланског едикта”. После читања реферата уследила је дискусија у којој су сви коментарисали рад свештеника Родољуба.

Духовно сабрање завршено је очинском поуком нашег Владике и трпезом љубави коју је припремило свештенство колубарско-посавског намесништва.

свештеник Влада Димитријевић