ВИ СТЕ СВЕТЛОСТ СВЕТУ

ВИ СТЕ СВЕТЛОСТ СВЕТУУ четвртак 31. јануара 2013. године Епископ шумадијски Г. Јован служио је у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу Свету Архијерејску литургију уз саслужење братства овога храма.

Беседећи верном народу на 11. зачало Јеванђеља од Матеја, Владика је рекао да су Христове речи "Ви сте светлост свету..." заправо позив ученицима на испуњење послања. Ове речи се такође односе и на нас. Ми смо светлост смо само ако смо са Христом, јер Он из унутра освећује све. У овоме је садржана истина о свету и човеку, тј. зашто је призван. Светлост служи да разоткрива шта се у тами догађа. Све што је и тами биће осветљено, а она ће бити сведочанство свету за све људске догађаје.

 

Зато је човек у тами ако не спозна Христа и у тој светлости ми познајемо тајне живота: и шта је дубина, и шта је висина и шта је ширина живота. Таквом светлошћу су били освећени данашњи светитељи које Црква слави Атанасије Велики и свети Максим. Они су живели хришћанским врлинама и знали су да сву душу претворе у Божански огањ. Када се наша душа дотакне огњем божанским она ревнује, она окрилати ум човеков, само га човека као огањ који светли, просветљује и чини га Христоликим.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене литургије, Владика је посетио братство у парохијском дому.

протођакон Мирослав Василијевић