ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОШ “ЂУРА ЈАКШИЋ”

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОШ “ЂУРА ЈАКШИЋ”Као и претходних година на Савиндан и ове године ОШ “Ђура Јакшић” имала је част да дочека Преосвећеног Владику Јована. Након срдачног дочека испред школе од стране директора, господина Ђорђа Божовића, начелника шумадијског округа и овогодишњег колачара, господина Зорана Рајовића, наставника и ученика, Владика Јован је пререзао славски колач и присуствовао програму који су припремили ученици и наставници са хором.

Посебно треба напоменути хор ове школе и наставника музичког, господина Слободана Божића, који су током резања колача певали све тропаре и одговарали на све јектеније. Ово не чуди када се узме у обзир да су и претходних година имали прилику да исто чине али треба узети у обзир велики труд ученика и наставника који се улаже недељама пред Светог Саву. Програм ученика био је инспирисан Светом Литургијом. Хор је на велику радост и пријатно изненађење свих присутних, између сцена приредба певао песме антифона, “Придите” и “Свајати Боже”. Али, ово није нешто ново за овај хор, јер су током децембра више пута са својим наставником, вероучитељем и директором певали и учествовали у светој Литургији у Саборној цркви. Ово је само потврда да је оправдано настојање Духовног центра Саборне цркве, да се оснује појачка секција за ученике, као и друге секције, које би додатно афирмисале ученике, а Верска настава тиме постигла један од својих примарних циљева, учешће у животу Цркве и хришћанско деловање у друштву.

Вођени овим, ученици су пре Божића посетили децу која су празнике проводили на педијатрији КБЦ-а у Крагујевцу и том приликом извели за њих и за запослене, божићни програм и уручили им пакетиће које су од својих средстава прикупили. Они су током божићног распуста одвојили време да са вероучитељем уиграју приредбу. Овим и сличним деловањима која су и раније извели, заиста су потврдили речи, “по томе ће сви познати да сте моји ученици ако будете имали љубави међу собом”. Овим су заиста, а да нису ни били свесни тога, били “мали” апостоли Господа Исуса Христа, у славу Божију, на радост родитељима, а Цркви и отаџбини на корист.

вероучитељ Миодраг Крстић