СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КЊАЖЕВСКО СРПСКОМ ТЕАТРУ

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КЊАЖЕВСКО СРПСКОМ ТЕАТРУСветосавском академијом у Књажевско-српском театру, у присуству градоначелника Крагујевца, Верољуба Стевановића, председника Скупштине града Крагујевца, Саше Миленића, чланова Градског већа, представника Српске Православне цркве, начелника Школске управе Радојка Дамјановића, директора Књажевско српског театра Воје Лучића, представника основних и средњих школа обележен је Савиндан. Академију је организовао Књажевско-српски театар под покровитељством града Крагујевца и Шумадијске епархије Српске Православне цркве. Светосавску посланицу прочитао је Срећко Зечевић, свештеник у Саборној цркви у којој је подсетио да се у колективном памћењу на самом врху и на крајњој дубини налази духовни праотац, Растко Сава Свесрпски.

Нико не може порећи да између Светога Саве и српскога народа постоје неке тајанствене и неразлучне везе. Они који верују да народи имају душу, морају доћи до закључка да су Срби у Светом Сави препознали себе и своју душу. Од успомене на њега, српски народ се не може растати, зато што је у њему сагледао свој идеал и свој архетип. Ако негде постоји идеја српскога народа ту идеју пред Богом представља Свети Сава Српски - рекао је у посланици свештеник Зечевић.

О симболици и вредностима светосавља у прошлости и данас говорио је Саша Миленић, председник Склупштине града.

У веку незнања и непрепознавања показујемо да знамо и да се препознајемо од којег смо рода и са којих страна, ми кличемо “Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави“, да знамо да потврђујемо просвећену будућност као једину шансу и избор љубави, вере и наде ми поновљамо те стихове. Да присвајамо свет као свој завичај и да ту припадност сматрамо истинским лицем човека ми потврђујемо певајући ову химну.

Након беседе и светосавске химне коју је извео Академски камерни хор Лицеум, у уметничком делу уследио је програм који су припремили глумци Књажевско српског театра и Позоришта за децу, наступили су и ансамбли “Смиље“, етно група “Завет“ Центра за неговање традиционалне културе Абрашевић и познати крагујевачки уметник Бора Дугић.