СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУШесту годину за редом, Основна школа “Свети Сава” у Аранђеловцу на јединствен начин обележава школску славу – Светог Саву. Сви ученици ове школе, заједно са учитељима и наставницима, а на челу са директором Зораном Радовановићем и вероучитељем Војином Милосављевићем, припремају и уочи празника Светога Саве изводе “Светосавску свиту”. Више од 500 ученика учествује у овој јединственој литији главном аранђеловачком улицом, када у костимима витеза и са упаљеним бакљама, уз појање химне Светом Сави прелазе раздаљину од око 1,2 км до отворене сцене у парку Буковичке бање, где се одржава приредба.

Први пут ове године, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован је присуствовао овој литији и благословио децу и све учеснике у њој. Пре самог програма, у коме су деца песмом и рецитацијама прославила највећег сина српскога рода, Владика Јован се обратио и деци и окупљеном народу. Владика је нагласио своју радост што се народ сабрао у толиком броју и истакао да се због тога сигурно радује и Свети Сава. Свака држава није велика онолико колика јој је територија или колико народа има, већ онолико колико је светитеља изнедрила. Мукотрпна је била историја српског народа, можда и најтежа поред Јеврејске и Јерменске, а на челу наше историје стоји управо Свети Сава. Он нас је привео Христу и да није било њега ми се не би звали овим именом. Трудимо се сви браћо и сестре и децо да будемо права деца Светога Саве и то не само именом већ и делима.

После завршене приредбе, Владика Јован је са свештенством обишао школу “Свети Сава” где је постављена изложба фоторгафија под називом “Портрет школе”, којом су представњене наставне и ван наставне активности деце током године.

Покровитељ “Светосавске свите” је Општина Аранђеловац, а годинама уназад се организује уз подршку Коњичког клуба Аранђеловца и Витешког удружења “СВЕБОР”.

јереј Александар Миловановић