АКАДЕМИК ПРОФ. ДР ВЛАДЕТА ЈЕРОТИЋ ГОСТ ДУХОВНЕ ТРИБИНЕ У МЛАДЕНОВЦУ

АКАДЕМИК ПРОФ. ДР ВЛАДЕТА ЈЕРОТИЋ ГОСТ ДУХОВНЕ ТРИБИНЕ У МЛАДЕНОВЦУДана 25. новембра 2012. године у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је говорио академик проф. др Владета Јеротић. Ово је била друга трибина у организацији младеновачке Цркве, након што је у првој половини новембра гостовао отац Виталије (Милошевић) духовник манастира Градац. Братство храма, на челу са архијерејским намесником јерејем Жељком Ивковићем, одлучило се на организовање трибина, пошто је постојала велика жеља и потреба верујућих Младеновчана да чују и разговарају са еминентним личностима нашег црквеног живота. Организовање предавања др Јеротића помогла је Градска општина Младеновац и хуманитарна организација “Шумадијско срце”.

Тема трибине на којој је говорио др Јеротић била је: “Човек путник, о усавршавању”. На почетку трибине неколико стотина присутних Младеновчана поздравио је отац Жељко Ивковић. Он је између осталог истакао да некада људи имају неоправдане предрасуде према људима у мантији и да када о вери и Цркви говори човек, који је лаик, попут проф. Владете Јеротића то уме да буду много ефектније. У поздравном обраћању академик Јеротић подсетио је присутне на различите дефиниције човека, истакавши да је одлучио да ову трибину посвети једној од њих – дефиницији човека као путника (homo viator). Објашњавајући шта значи то да је човек путник, др Јеротић, је нагласио да човек путује од живота до новог живота, преко смрти. И када људи нису верујући они прихватају да су путници и при томе је предавач направио јасну разлику између “спољашњег и унутрашњег путовања”. У случају православних пут не може ићи без Господа Исуса Христа који је за себе рекао “Ја сам Пут, Истина и Живот”. Путовање у животу верујућих људи представља стално усавршавање, односно сталан лични труд.

Након завршеног официјалног дела предавања проф. Јеротић је одговарао на бројна питања аудиторијума, који се на тај начин директно укључио у ток трибине. То је заправо и циљ оваквих сабрања, да верујући кроз живи разговор са угледним личностима задобију корист у свом духовном животу.

ђакон Марко Jефтић