САБОР СВ. АРХАНГЕЛА МИХАИЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

САБОР СВ. АРХАНГЕЛА МИХАИЛА У АРАНЂЕЛОВЦУУ среду 21. новембра, када Црква Христова прославља св. Архангела Михаила и све небеске Силе Бестелесне, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

Дом Божији био је испуњен верницима који славе св. Архангела Михаила као крсну славу, али и онима који не славећи ипак прослављају Бога и свете Његове. У петропавловској цркви је пракса, од њене изградње 2005. године, да славари свих слава присуствују светој Литургији и саборно прославе свога заштитника, а тек после службе Божије бива резање колача.

Честитајући крсну славу свим славарима и њиховим породицама, владика Јован је дивно говорио о ангеоским чиновима, о њихом непрестаном слављењу и служењу Богу. Поред тога, они непрестано бдију над родом људским у виду анђела чувара кога сваки крштени верник добија и који га прати читавог живота. Они нам помажу да одржимо чистоту живота нашег и да се лакше изборимо са свим искушењима и слабостима којима подлежемо.

Осврнувши се на Христове речи упућене апостолима да се не радују томе што им се и духови покоравају, већ зато што су им имена уписана на небу (Лк.10,20), владика је истакао да је управо то циљ нашега живота на земљи и да се свим снагама морамо трудити да будемо уписани у књигу живота, а анђели нам управо у томе и помажу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије владика Јован је пререзао славски колач старешини петропавловског храма, протојереју- ставрофору Мићи Ћирковићу и остао на славском ручку.

јереј Александар Миловановић