ПРЕПОДОБНА ПАРАСКЕВА - СЛАВА ЦРКВЕ У ГОРЊОЈ ТРЕШЊЕВИЦИ

ПРЕПОДОБНА ПАРАСКЕВА - СЛАВА ЦРКВЕ У ГОРЊОЈ ТРЕШЊЕВИЦИПразник Преподобне мајке Параскеве - Свете Петке, прослављен је и ове године свечано у Горњој Трешњевици код Аранђеловца. Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном овој многопоштованој светитељки, служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање свештенства орашачког намесништва. Не мали храм био је испуњен верницима Трешњевице и околине, који су се сакупили да са својим Епископом и свештенством прославе Бога Живога и Његову угодницу Свету Петку.

Честитајући сабраном народу храмовну славу, Владика Јован је истакао значај светиње живота, и то не било каквог, већ хришћанског живота, који се у Цркви и кроз Цркву остварује. Осврнувши се на прочитано Јеванђеље о мудрим и лудим девојкама, Владика је нагласио да смо позвани и дужни пред Богом, али и пред ближњима, да се трудимо да одржавамо светиљке своје, тј. душе наше. Морамо целог живота доливати уља да би те светиљке гореле, а то значи да морамо имати и показивати хришћанске врлине и одбацивати страсти којима гасимо душе своје. На крају ће свако - и цар и владика, и свештеник и монах и сваки човек, морати Богу дати одговор зашто је дозволио да се угаси светиљка душе његове.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Током свете Литургије, Владика Јован је произвео у чин протонамесника надлежног пароха Новицу Ескића. На крају Литургије извршен је опход око храма и пререзан славски колач, а потом је уприличена заједничка трпеза, коју је припремио домаћин славе Иван Михаиловић из Доње Трешњевице.

јереј Александар Миловановић