ШУМАРИЦЕ – ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ

ШУМАРИЦЕ – ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕСветом Архијерејском Литургијом на платоу испред храма Светих Новомученика Крагујевачких у Шумарицама, обележен је дан на Крагујевчане стрељане 1941. године. Свету Литургију и молебан Новомученицима служио је Његовог Преосвештенство Епископ шумадијски Господина Јован, уз саслужење свештенства Епархије шумадијске.

Након молебана венце су крај споменика стрељаним ђацима и професорима положили ученици Прве крагујевачке гимназије, председник Републике Србије Томислав Николић, градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, председник Скупштине града Саша Миленић, потпредседник Скупштине Србије Константин Арсеновић, министар просвете Жарко Обрадовић, министарка енергетике Зорана Михаиловић, министар културе Братислав Петковић, делегације Скупштине Србије, министарства одбране и спољних послова, амбасадори Палестине, Немачке, Словачке, Белорусије као и делегације градова пријатеља и побратима. У Спомен парку Шумарице одржан је Велики школски час, јединствена антиратна манифестација на којој је изведена поема ''Они су ушли у дом наш'' аутора Јована Зивлака из Новог Сада. Ове године 21. октобар први пут је обележен као државни празник, Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату. Велики школски час одржава се од 1944. године и у почетку је имао локални карактер. Од 1971. године утврђује се његова концепција и тада прераста у уметничку манифестацију. За свако извођење написано је оригинално књижевно и музичко дело. До данас је изведено 28 поема, два драмска дела и 33 оригиналних музичких дела, а учествовало преко 50 хиљада извођача.

Антиратну поруку извођењем поеме ''Они су ушли у дом наш'' из крагујевачких Шумарица послали су великани нашег глумишта Марко Николић, Горица Поповић, Дејан Цицмиловић, Надица Јуришић, Саша Пилиповић, Миодраг Пејковић, Ненад Вуловић, Алдин Салиховић и други. Музику је компоновао Мирослав Штаткић, режирао Божидар Димитријевић, а сценографију урадио Миливоје Штуловић.