ТРОЈЕРУЧИЦЕ, НЕКА НАМ СЕ ОТВОРИ ЦРКВА НА ТВОЈОЈ ТРЕЋОЈ РУЦИ САЗИДАНА!

“ТРОЈЕРУЧИЦЕ, НЕКА НАМ СЕ ОТВОРИ ЦРКВА НА ТВОЈОЈ ТРЕЋОЈ РУЦИ САЗИДАНА!”Освећен нови храм у Малим Пчелицама - Крагујевац

У недељу 14. октобра 2012. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован осветио је новоподигнути храм у Малим Пчелицама, надомак Крагујевца. Овај храм посвећен је Пресветој Богородици Тројеручици, оној која је донела на свет Бога, Христа преслатког. Верни народ Малих Пчелица и суседних места, дочекао је Епископа шумадијског Господин Јована са великом радошћу, јер освећење храма Пресвете Богородице Тројеручице, за њих пре свега значи да ће имати богомољу у своме месту.

Након освећења храма и полагања моштију Светог Лазара Косовског, Владика је служио Свету Архијерејску Литургију у којој су му саслуживали, Архијерејски намесници лепенички и крагујевачки, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, и протојереј – ставрофор Рајко Стефановић, и свештенство оба намесништва.

Својом беседом, у којој је поучио верни народ, Владика је рекао: “Благословен Бог у Тројици, који је данас послао Духа Светог и осветио овај храм у Малим Пчелицама. Овај храм и ово парче земље, постало је парче неба. Да ли је то могуће, да парче земље постане парче неба? Могуће је, јер се у храму Божијем, Духом Светим савршава Света Литургија и у њој силази Дух Свети, силази Бог са неба и уздиже оно што је земаљско у небеско. Зато је храм парче неба на земљи. И молим вас браћо и сестре, да када улазите у храм, на Свету Литургију, да улазите са осећањем да се налазите у дому Божијем, да улазите где Бог царује, да улазите тамо где се савршава Светиња над светињама, где се оно што је природно, претвара у натприродно. У храму је Бог раширио руке да нас прихвати, да нас прими, да нас саслуша, да му кроз молитву кажемо шта нас мучи, али и да му заблагодаримо, да му захвалимо. Бога треба славити, али, Богу треба и благодарити, па му се онда молити. Црква је Тело Христово, она је наша ограда, наш одбрамбени зид, и када смо у Цркви, ограђени смо Духом Светим, и не треба тада да се плашимо свега оног што је ван те ограде. Црква је саздана од наших душа, како каже један свети отац, зато је и овај храм саздан од ваших прилога, од ваше молитве, ваше љубави, вашег осећања да је ово ваш дом, да је ово ваша заједничка кућа”.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

У Литургијском сабрању узели су учешћа и ученици богословије Свети Јован Златоусти из Крагујевца, док је предивним појањем Литургију улепшао катедрални октет Саборног храма “Кир Стефан”.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је надлежног пароха протонамесника Зорана Митровића, одликовао достојанством протопрезвитера - ставрофора, за труд, залагање и љубав, око подизања храма Тројеручице.

На предлог црквене општине малопчеличке, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин доделио је одликовања заслужним људима за помоћ при градњи храма. Господин Милан Жујић из Крагујевца и госпођа Зага Маринковић из Рима (Италија) одликовани су орденом Вожда Карађорђа. Архијерејску грамату признања добили су фирма “Водо Монт”- Милија Радовић из Малих Пчелица, и госпођа Снежана Митровић. Многе друге организације и појединци добили су Архијерејске грамате захвалности и Архијерејске захвалнице.

Литургијско сабрање и славље настављено је трпезом љубави у ресторану “Бисер” у Станову.

Идеја за подизање храма у Малим Пчелицама је потекла од самих мештана 1998. год., који су затражили и добили благослов од блаженопочившег Епископа шумадијског др Саве Вуковића, за почетак градње новог храма. Мештани, предвођени свештеником Зораном Митровићем, успели су да добијени благослов за отпочињање радове претворе у дело, те су већ те 1998. године освећени темељи новог храма. Трудом и залагањем свих парохијана ове Црквене општине, радови су потрајали пуних четрнаест година и ове године су завршени.

Срећко Зечевић, јереј

ФОТОГАЛЕРИЈА 1

 

 

 

 

 

 

ФОТОГАЛЕРИЈА 2