ОДРЖАН СЕДМИ САБОР ФРУЛАША У СОПОТУ

ОДРЖАН СЕДМИ САБОР ФРУЛАША У СОПОТУУ суботу 6. октобра 2012. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржан је седми сабор фрулаша у Сопоту.

Фрулашки сабор је одржан у организацији Црквене Општине сопотске и Центра за културу – Сопот, а покровитељ и овогодишњег фрулашког саборовања је Градска Општина Сопот.

Сабор је поздравним речима отворио председник Општине Сопот, господин Живорад Милосављевић, истакавши да је циљ ове манифестације очување и незаборав народне културе и уметности, изразивши задовољство што се сваке године пријављује све већи број такмичара, као и оних који увек радо чују звук фруле.

У такмичењу је учествовало 18 јуниора и 12 сениора у појединачном такмичењу, као и шест дуета. Такмичари су дошли из различитих крајева Србије: Крагујевца, Београда, Младеновца, Ковина, Бруса, Жагубице, Лепосавића, Брзећа и других места. У ревијалном делу програма наступало је КУД “Космај” из Сопота, као и позната музичка група “Данилшка” из Београда.

Такмичењу је председавао музички жири у саставу Светлане Азањац (етномузиколога), Наде Замфировић (етномузиколога), Добривоја Тодоровића (професора фруле), Ивана Милинковића (вокалног солисте групе “Легенде”) и Александра Гавриловића (професора хармонике).

Одлуком поменутог жирија победник у јуниорском делу такмичења је Јован Бургић из Бруса, сениорском: Дарко Крисан из Бруса, дуетском: Јана и Богдан Лукић из Крагујевца а специјална награда овогодишњег такмичења припала је фрулашком дуету Сашка Димитријевић и Јован Бургић из Бруса.

На крају програма, водитељ Омер Петојевић најавио је председника Градске Општине Сопот господина Живорада Милосављевића који је награђенима уручио победничке награде.

Горан Лукић, јереј