ЛИТУРГИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

ЛИТУРГИЈА У ЛАЗАРЕВЦУУ суботу 29. септембра 2012. године, на дан св. великомученице Ефимије свехвалне, преподобног Доротеја Пустињака, св. Кипријана Кијевског и св. мученице Људмиле Чешке, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Лазаревцу. Епископу су саслуживали Архијерејски намесници, младеновачки, Жељко Ивковић, јереј и колубарско-посавски, Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор, као и свештеници Александар Новаковић и Војислав Одавић, протојереји. Као и сваки пут Литургијско славље употпуњено је појањем црквеног хора “Свети Димитрије” из Лазаревца. Овог пута нарочито истичемо учешће најмлађих чланова овог хора.

На самом почетку Свете Литургије, Епископ шумадијски Г. Јован рукопроизвео је у чин чтеца Милоша Ћирића, студента друге године Православног Богословског факултета Универзитета у Београду. Мноштву народа, који је са великом радошћу дочекао свог Архијереја и присуствовао Литургијском Сабрању, након прочитаног Јеванђеља, Владика Јован обратио се богонадахнутом беседом. Епископ је подсетио верни народ да између Цркве и Христа нема никакве разлике. Храм је слика Цркве Божије којом управља Дух Свети, а Литургија највећа Тајна неба и земље. Сваки долазак на њу је освећујићи сусрет човека са Богом у коме се сажимају сва времена, прошла и будућа, у Вечност и Царство Божије. Литургија и јесте предокушај Царства Божијег. Темељ овог сусрета и предокушаја није ништа друго него љубав према Богу и другом човеку. Из те љубави произилазе све хришћанске врлине, вера, нада и милосрђе. Ове врлине нису са овог света. Њих нам је подарио Господ и без њега би били ускраћени за овај велики дар. Без тог дара свет би остао заробљен у лицемерству, дволичењу, фарисеја и књижевника, које је Господ највише изобличавао.

Љубав за нас хришшћане није само емоција. Она је присуство Божије у нама. Без љубави и вере у човеку се рађа мржња, најмоћније оружје којим се ђаво служи да би унизио човека, која га уводи у паклено стање. Сведоци смо све веће мржње и зла у свету данас. Видимо да многобројни закони који се доносе у свету да би спречили и искоренили зло остају немоћни и безуспешни у својим покушајима и остварењу циља. Али све сукобе, породичне, друштвене, сву мржњу које данас има и у држави па и Цркви једино љубављу можемо решити јер се тако Бог усељава у човека. Кроз поштовање заповести о љубави према Богу и човеку достиже се и светитељство, идеал за који неоправдано мислимо да је данас недостижан.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Подсетивши на трпљење праведног Јова у Старом Завету, на његову живу веру у Искупитеља, владика је подсетио на проблем савременог човека, очајање. У том простору очајавања ђаво најлакше делује и чини људе пакленим синовима који су спремни да учине свако зло. Али ми хришћани знамо да они који су у Цркви, они су на путу спасења и Цркву доживљавају као брод који их уводи у сигурну и мирну луку у којој су мржња и зло побеђени.

После причешћа свештенства Колубарско-посавског намесништва причестило се и мноштво верног народа. У продужетку литургијског славља уследила је трпеза љубави уприличена трудом братства храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.