ОДРЖАНА ТРЕЋА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА У ПОПОВИЋУ

ОДРЖАНА ТРЕЋА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА У ПОПОВИЋУС благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, 22. септембра 2012. године, одржана је трећи пут за редом смотра црквеног беседништва у Поповићу, Архијерејско намесништво космајско. Пре почетка овогодишње смотре, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован освештао је порталну икону Св. великомученика Георгија, коме је храм у Поповићу и посвећен, израђену у мозаику, дело Владимира Скерлића.

И ове године порта цркве поповићке окупила је беседнике из шумадијске и других Епархија Српске Цркве, а тема је била “Светитељски празници”. Смотру је уводном речју отворио надлежни парох поповићки јереј Марко Стевановић, а затим је на поменуту тему беседило седморо учесника: јереј Глигорије Марковић (Архиепископија београдско-карловачка), ђакон Слободан Алексић (Епархија ваљевска), ђакон Милош Ждралић (Епархија шумадијска) и дипломирани теолози Никола Милошевић, Горан Аврамовић, Велибор Мартиновић, и Марко Вуксановић. Предавање на тему “Похвала беседништву” одржао је господин Горан Раденковић, професор Богословије Свети Сава у Београду. Музичким наступима ученика средњих музичких школа “Др. Милоје Милојевић” из Крагујевца и “Мокрањац” из Београда, употпуњена је лепота беседничког сабрања у Поповићу.

На крају, после речи захвалности, надлежни парох поповићки отац Марко Стевановић поделио је дарове свим учесницима. Смотра црквеног беседништва у Поповићу је ревијалног карактера, одржава се благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована сваке године у организацији Црквене Општине поповићке а под покровитељством Канцеларије за цркве и верске заједнице Владе Републике Србије, Градске Општине Сопот и Центра за културу-Сопот.

Горан Лукић, јереј