МАЛА ГОСПОЈИНА СЛАВА КАРАЂОРЂЕВЕ ЦРКВЕ У ТОПОЛИ

МАЛА ГОСПОЈИНА СЛАВА КАРАЂОРЂЕВЕ ЦРКВЕ У ТОПОЛИПоводом празника Рођења Пресвете Богородице, храмовне славе Карађорђеве цркве у Тополи, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник крагујевачки протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, Архијерејски намесник орашачки Мића Ћирковић, са свештенством Епархије шумадијске. На Литургији су певале монахиње манастира Никоље уз пратњу хора „Опленац“ на челу са диригентом Маријом Ракоњац. Присутном народу пригодном беседом обратио се Архијерејски намесник крагујевачки отац Рајко Стефановић, подсетивши на везу Старог и Новог Завета, као и на то да је Пресвета Богородица ”Увек Дијева” без које не би било Спаситеља. Рођење Пресвете Богородице је почетак припреме спасења целокупног људског рода.

Беседа протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића

После одслужене Свете Литургије уследила је литија до зграде општине Топола, где је у присуству председника општине господина Драгана Јовановића и министра грађевине и урбанизма Велимира Илића пресечен славски колач, а затим је настављена литија до споменика пострадалим у Првом Светском Рату где је одржан и кратак помен. Литија је окончана сечењем славског колача испред Карађорђеве Цркве, након чега је уследио пригодан програм КУД-а Опленац.

Остоја Пешић ђакон