БЕСЕДА ГОСПОДИНА ЈОВАНА, ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ, НА ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У БОГОСЛОВИЈИ

БЕСЕДА ГОСПОДИНА ЈОВАНА, ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ, НА ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У БОГОСЛОВИЈИ(Литургија и молитве Призива Светог Духа
у храму Светог Саве Српског у Крагујевцу – Аеродром,
1. септембар 2012. године)

У име Оца, Сина и Светога Духа!

Драга децо, драги богослови, служећи данас Свету литургију у овом Светом храму и призвавши благодат Духа Светог на дарове да их Он освети, да покаже да их предаје нама, ми смо се у исто време, децо моја, молили Духу Богу Светоме да Он вас очисти, да вас просвети, да вас умудри, како бисте оно о чему овде будете учили искористили првенствено на ваше спасење и ваше духовно узрастање и на добро Цркве Божије и народа Божијега. Чули смо у овим дивном молитвама, односно молили смо се да Господ да вама ону мудрост коју је Он објавио деци, првенствено деци. Зашто деци? Зато што су деца чистога срца. Молили смо се да Он очисти умове ваше и научи вас да иштете првенствено мудрост Божију, а не мудрост своју; да иштете од Њега да вам да чисто срце како би се у њега уселио Бог. А где је чисто срце, ту су чисте и мисли, ту су чисте и речи, ту су чиста и дела, на шта сте ви управо призвани Духом Светим уписавши се у ову богословску школу.

Ви се, децо моја, налазите у педагошко-богословској установи која је под непосредним духовним вођством Светога Јована Златоустог. А циљ његовог црквено-педагошког деловања јесте управо уцрковљење, васпитање хришћана за литургијски живот, за литургијски живот Цркве и кроз њега за благодатно, Вечно Царство Божије. То је био циљ педагогије, васпитања Светог Јована Златоустог. Тако, хришћанство све до новијег времена није ни имало другог образовања до само литургијског образовања. Зато је Литургија свагда била и остала за увек, односно јесте меродавна за све аспекте живота верника, поготово вас који се припремате да будете служитељи Цркве Божије, олтара Божијега, који се припремате да кроз благодат свештенства, када се удостојите тога дара, будете они који ће Богу позајмљивати ваше речи, изговараћете науку Христову. Нормално, не само да изговарате, већ да будете ти који ћете Христу позајмљивати и руке своје, да оно што благосиљате заиста буде благословено. Ви сте у овој школи да се учите благослову Божијем, да се учите литургијском животу, јер је човек литургијско биће. То вас молим да никад не заборавите. Не само док сте овде, него да то не заборавите кроз цео свој живот. Не заборавите да је сваки човек литургијско биће.

Светог Јована Златоустог је немогуће схватити без Божанствене Литургије која је извор и животворно средиште његовог богословља. Као што сам рекао, његово цело богословље извире из Литургије. Тако и сва теологија, децо моја, по којој ви учите, ако не извире из Литургије, није богословље, није теологија – то је само философија, то је празно, јер све што се одваја од Литургије одваја се од Цркве, а оно што је одвојено од Литургије и Цркве – може ли бити спасено? Не може, само кроз Литургију и Цркву се спасавамо. Таквом богословљу ја желим да се ви учите у овој школи. Пре свега и изнад свега желим да живите таквим богословско-литургијским животом.

Молите се Богу Духу Светоме, као што се ми увек молимо, а нарочито пред Свету литургију, Цару небеском, Утешитељу душа истини, да Он уђе у нас, да нас очисти, просвети, да бисмо бацили своје мудровање, да бисмо се тако напајали даровима Духа Божијег.

Нека вам је срећан и благословен почетак школске године. Знајте, децо моја, да ви живите у заједници, па би желео своју заједницу да пројавите животом, саосећањем једних према другима, да се потрудите да једни другима помогнете у сваком погледу. То ћете остварити ако будете имали веру, ако будете имали љубав, ако будете имали страха Божијега у себи. Милим вас да у почетак вашег богословског школовања уградите страх Божији у темељ, јер ће вас он научити мудрости Божијој. Нека вам је почетак срећан и Богом благословен, будите и ви срећни и благословени.