СВЕТИ РОМАН ПРОСЛАВЉЕН У РЕКОВЦУ

СВЕТИ РОМАН ПРОСЛАВЉЕН У РЕКОВЦУПоводом храмовне славе Светог Романа српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Рековцу. Првојерарху саслуживало је свештенство и монаштво Епархије шумадијске. После прочитаног јеванђеља Владика Јован обратио се беседом верном народу. Честитајући славу свима, Првојерарх је говорио о Светој Литургији као најсветијем чину Цркве, те да служењу Свете Литургије предходи посебна припрема, а та припрема на првом месту јесте духовна али и физичка. Уколико нисмо спремни за литургију, уколико не знамо шта треба да појемо, уколико наше мисли нису уперене ка Господу онда настаје неред, а Бог то засигурно не воли.

Након опхода око храма, Владика Јован извршио је освећенње славског жита и резање славског колача. Наступом КУД “Левач” из Рековца, уприличен је културно уметнички програм, у којем су појединци рецитовали пригодне песме, међу којима је по први пут представљена песма “Владика Јован” ауторке вероучитељице Биљане Вуловић, а у интерпретацији Јелисавете Вуловић из Рековца.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

У наставку славља, уследила је трпеза љубави коју је заједно са члановима црквеног одбора припремио колачар Раде Чардић из Рековца.

протонамесник Сретко Петковић

 

 

 

 

 

 

НАШ ВЛАДИКА ГОСПОДИН ЈОВАН

Студеницом ходио је
ко монах млади,
а сад нам је дошао
са митром на глави.

Уским путем ходао је
широм земног шара,
сведочећи веру
која чуда ствара.

А кад за Њим
горди запад оста,
старање и брига
Шумадија му поста.

И кад сунце свану
овог Божијег дана,
ево га у храму
Светог Романа.

Благослови Владико наше винограде
благослови Свети наше рукосаде,
благослови оно што је Богу мило
и да буде као што је некад било.

А кад двору пођеш
радост нам остави,
коју Христос даје
Оном ко га слави.

Вероучитељица Биљана Вуловић