ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИ ДАНИ У МАНАСТИРУ ДЕНКОВАЦ

ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИ ДАНИ У МАНАСТИРУ ДЕНКОВАЦМилошћу Божијом и благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у суботу 25. августа, а поводом храмовне славе, Успења Пресвете Богородице, одржан је сабор у порти манастира Денковца. Саборовање је започело Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Владика Јован уз саслужење петнаест свештенослужитеља и четири ђакона. Литургијско сабрање улепшано је појањем црквеног хора из Нове Пазове и октетом Свети Роман Мелод из Крагујевца. Након прочитаног јеванђеља Владика Јован се обратио сабраном народу веома садржајном беседом, говорећи првенствено о Светој Литургији и њеној важности за спасење рода људскога. Поред тога, Првојерарх је говорио и на тему прочитаног јеванђеља, говорећи о духовном слепилу које је теже од физичког слепила, јер духовно слепило не долази од болести, већ од тежине почињених грехова.

По завршетку литургије, КУД “Левач” из Рековца представило се сплетом игара из Левча, Шумадије и Лесковца. Песму “Зашто Мајко” рецитовала је Кристина Петковић а песму “Рањена Србија” рецитовала је Јелисавета Вуловић.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Беседа епископа шумадијског Г. Јована на монашењу

Након наступа фолклорне групе, уследила је трпеза љубави за све учеснике сабора, коју је припремило братство манастира. Благодарност и добродошлицу Првојерарху и свима присутнима пожелео је настојатељ манастира Високопреподобни отац Серафим. На крају ручка истакнутим приложницима и добротворима на предлог настојатеља манастира, Владика Јован доделио је Архијерејске грамате признања.

У наставку саборовања око денковачке Светиње, одржана је Духовна трибина, на којој је Његово Преосвештенсво Епископ Шумадијски Господин Јован одговарао на питања верних. Владика Јован је одговорио на преко 50 постављених питања и тиме допринео да многе нејасноће по питању; поста, Свете тајне Причешћа, и многе друге нејасноће буду разјашњене.

Овогодишњи Великогоспоински сабор, завршио се Вечернјом службом и монашењем искушеника Александра (Цветковића), сабрата манастира Денковац. Владика Јован замонашио је по чину Мале Схиме искушеника Александра (Цветковића) давши му монашко име ИРИНЕЈ.

Овогодишњи сабор у манастиру Денковцу посетило је преко 500 верника из свих крајева Србије.

протонамесник Сретко Петковић