МИТРОПОЛИТ ДИОКЛИЈСКИ Г. КАЛИСТОС ВЕР ПОСЕТИО ЕПАРХИЈУ ШУМАДИЈСКУ

МИТРОПОЛИТ ДИОКЛИЈСКИ Г. КАЛИСТОС ВЕР ПОСЕТИО ЕПАРХИЈУ ШУМАДИЈСКУДана 21. августа 2012. године, манастир Каленић, посетио је Његово Високопреосвештенство Митрополит диоклијски Господин Калистос (Вер). У порти манастира Каленића, Митрополита и госте из Енглеске, дочекао је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Епархије шумадијске. Његова посета била је у склопу поклоничног путовања светињама у Грчкој и Србији.

Његово Високопреосвештенство је похађао Вестминстер школу и Мадлин колеџ (Magdalen College), где је дипломирао класичне науке и теологију. Године 1966. рукоположен је у чин свештеника и замонашио се, примајући ново име Калист. Од 1966. год. на Оксфорду је предавач на катедри за Источне православне студије. Године 1982. хиротонисан је за титуларног епископа диклијског у православној архиепископији Тијатире и Велике Британије (под јурисдикцијом Васељенске патријаршије).

Поздравно слово епископа шумадијског Г. Јована

После дирљивог дочека, гости су разгледали унутрашњост храма манастира Каленић, бисера моравске архитектуре и упознати су са историјом, архитектуром и сликарством самог храма. Потом су гости могли да уживају у прелепој спољној архитектури манастира.

Гостима је потом приређен свечани пријем у конаку манастира Каленића.

Срећко Зечевић, јереј