ПРОСЛАВА ПРЕОБРАЖЕЊА У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊУ

ПРОСЛАВА ПРЕОБРАЖЕЊА У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован на празник Преображења Господњег служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Благовештењу Рудничком.

Сестринство манастира на челу са високопреподобном игуманијом Михаилом потрудило се да за све поклонике Благовештенске светиње, пристигле из свих крајева Шумадијске епархије, ово сабрање буде један несвакидашњи догађај, а све у знаку великог празника Преображења, који се у овој светињи на тако диван и величанствен начин обележава.

Очинску љубав и бригу према својој духовној пастви, Владика Јован је исказао у својој Архипстирској беседи. Господ је дошао на овај свет да нас преобрази, пре него што је себе преобразио пред својим ученицима, показујући своју Божанску Славу пред својим ученицима.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Такође Господ је својим Преображењем показао ученицима на који ће начин доћи у последњи дан, у слави свога Божанства и у телу своје људске природе, између осталог истакао је Владика Јован, који је у чин ђакона рукоположио Александра Глишића, студента Богословског факултета Универзитета у Београду.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована - рукоположење

Овај угледни манастир који је заснован почетком XV века у време деспота Стефана Лазаревића, био је и остао место на ком се српски народ у својој славној историји сабирао и састајао, а служба Господња скоро непрестано вршила.