СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ ПЕТРУ ПРВОМ НА ОПЛЕНЦУ - ТОПОЛА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ ПЕТРУ ПРВОМ НА ОПЛЕНЦУ - ТОПОЛАНа дан преподобног Исакија, Далмата и Фавста, 16. августа 2012 године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Светог Георгија на Опленцу, и парастос краљу Петру I Карађорђевићу.

Епископу су саслуживали свештеници Архијерејског намесништва опленачког и ђакони Епархије шумадијске. Радост евхаристијског сабрања, употпунио је својим умилним певањем препуним архаике, сетности и светости, хор „Опленац“.

Светој Архијерејској Литургији присуствовао је престолонаследник Александар са својом супругом Катарином Карађорђевић, као и чланови Крунског савета.

После одслужене Свете Архијерејске Литургије служен је и парастос Краљу Петру I, после кога се Епископ обратио верницима позвавши све на мир, као што је чинио за свог живота и Краљ Петар. Као величина у српском народу, чинио је све у славу Божију и на корист својима. Ми као његови наследници и потомци треба да се угледамо на његова дела и да такође чинимо све у славу Божију и да позивамо на мир и љубав. Све у овом свету је пролазно: власт, титула, положај, али љубав која је усмерена вером ка Богу је вечна и по томе ће нас Бог препознати и примити у Своје наручје.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Епископ је присуствовао полагању венаца које је уследило после одслужене Свете Архијерејске Литургије и парастоса.

Остоја Пешић, ђакон