ХРАМОВНА СЛАВА У СТАНОВУ

ХРАМОВНА СЛАВА У СТАНОВУ Крагујевачко насеље Станово има свој храм који је саграђен 1999. године и посвећен је Светом великомученику Пантелејмону. На десетогодишњицу свог постојања 9. августа 2012. године црква у Станову је прославила своју храмовну славу, великог чудотворца, исцелитеља и мученика Светог Пантелејмона. Родом је био из Никомидије, по занимању је био лекар. Кад је чуо за веру Христову, одмах ју је примио, крстио се и упоредо са лекарским позивом проповедао хришћанске истине. Свој живот је завршио мученички за време цара Максимијана 305. године одсечена му је глава а тело му је сажежено огњем.

На дан храмовне славе Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију на отвореном у порти храма Светог Пнтелејмона, уз саслужење свештеника: протојереја – ставрофора Милована Антонијевића,протонамесника Драгана Брашанца, Светолика Марковића, архијерејског намесника качерског, протонамесника Јадрана Димовског, јереја Томислава Живановића, јереја Срећка Зечевића и присуства великог броја верног народа. После прочитаног јеванђеља Преосвећени Владика Јован је у својој беседи између осталог рекао: Литургија је благодарење. Благодарити Богу треба увек, а не само повремено, кад нас снађе нека невоља. Хришћанин треба на сваком месту осећа Бога и да благодари Богу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене Литургије начињен је опход око храма са моштима Светог Пантелејмона, а затим је пререзан славски колач. Несебичним трудом и љубављу домаћина ове храмовне славе и свештеника Светопантелејмоновског храма: протојереја Синише Марковића, протонамесника Горана Ђерковића, јереја Петра Бранковића, ђакона Недељка Дикића, уприличена је трпеза љубави за Преосвећеног Владику, свештенство и госте.