ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ТРНАВИ КОД ТОПОЛЕ

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ТРНАВИ КОД ТОПОЛЕНа дан Светог пророка Илије, 2. августа 2012. године, а поводом храмовне славе у Трнави, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију на којој је рукоположио ђакона Слободана Савковића, у чин свештеника и поставио га на парохију у Архијерејско намесништво левачко, где ће опслуживати манстирску парохију у Каленићу, истог дана, Владика Јован је извршио и Литургијско крштење, крстивши, Ангелину, ћерку новорукоположеног свештеника Слободана.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник крагујевачки, протојереј - ставрофор мр Рајко Стефановић, са свештенством и ђаконима Епархије шумадијске. Лепоту Евхаристијског приноса употпунио је својим умилним гласовима и хор “Опленац”.

Пожелевши срећну славу верницима овог места, Епископ је истакао величину Светог пророка Илије, који је заштитник храма и свих оних који га славе. Илија је имао неустрашиву веру, а живео је 9. векова пре Христа. Сваки човек има душу, а она је небеског порекла, и она по речима пророка Давида тежи Богу, жедна је Бога. Ми се својим греховима удаљавамо од Бога који је увек уз нас и чека наше покајање, чека да му се молитвом обратимо. Молитвом је пророк Илија затворио небо да не падне киша, па је молитвом призвао кишу. Молитва пророка Илије треба да буде за пример како треба ревновати Бога.

После одслужене Свете Архијерејске Литургије одслужен је парастос пострадалим војсковођама и војницима који су изгинули у рату од 1912 до 1914. године, а после литије око храма пререзан је славски колач у част и славу Светог пророка Илије.

Ђакон Остоја Пешић