ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА У МЕСТУ БАБЕ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У  ХРАМУ СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋАУ МЕСТУ БАБЕ

У суботу, 28. јула 2012. године, када Света Црква молитвено прославља Свете мученике Киријака и Јулиту и Светог Владимира кнеза руског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Бабе код Сопота, у храму посвећеном Светом деспоту Стефану Лазаревићу, уз саслужење протојереја-ставрофора Вида Милића, Архијерејског намесника бељаничког, протојереја-ставрофора Љубише Смиљковића, Архијерејског намесника космајског, јереја Марка Стевановића, пароха поповићког, јереја Горана Лукића, пароха неменикућског и ђакона Небојше Јовановића и Петра Лесковца.

После прочитаног јеванђелског зачала, надахнутом беседом, Епископ се обратио верујућем народу говорећи о васпитању деце у светости Божијој: ,,…Свети родитељи рађају свету децу, какав је био и Свети деспот српски Стефан’’. Говорећи о храму из времена Светог деспота Стефана, који се тренутно обнавља, Епископ је нагласио да обнављајући овај Свети храм, обнављамо себе.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Верни народ у храму Светог деспота Стефана сабрао се, благодатно–евхаристијски, у заједници Једнога Духа, најпре се сјединивши једни са другима и са свима кроз заједничарење у једноме Хлебу живота и у једној Чаши благослова.

По заамвоној молитви, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован пререзао је славски колач.

Подсећамо се овом приликом да црква у Бабама потиче из 15-ог века, сматра се да је у истом веку порушена и да никада није обнављана. Остаци цркве били се прекривени великим слојем земље, и тек 2002. године током археолошких истраживања овога краја откривени су темељи средњовековне цркве.

Иначе, село Бабе је добило име по римском прокуратору Baebeniusu, који је живео на овим просторима у 2. веку после Христа, када су ови простори били богата налазишта многих руда и метала, поготову сребра. Градња цркве везује се за период владавине Светог деспота Стефана Лазаревића, коме је благословом Епископа шумадијског Господина Јована и посвећена.

Горан Лукић, јереј

 

 

 

 

/p