ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У НЕМЕНИКУЋАМА

ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У НЕМЕНИКУЋАМАНа празник Св. Апостола Петра и Павла, 12.јула 2012.године, са  благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржана је  традиционална културно-уметничка манифестација ,,Дани Милована Видаковића,, у порти цркве неменикућске. Ово је седамнаеста година како се на Петровдан, дан  храмовне славе, у Неменикућама одржава поменута манифестација која се приређује у част нашег великог романописца-романсијера Милована Видаковића, рођеног у Неменикућама.

Ова манифестација се благословом и залагањем Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржава сваке године у организацији Црквене Општине неменикућске, Општине Сопот, Библиотеке Града Београда и Библиотеке- Сопот

Пре почетка програма, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је  у цркви помен Миловану Видаковићу уз саслужење протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, архијерејског намесника младеновачког и протојереја-ставрофора Саве Арсенијевића, архијерејског намесника лепеничког.

Програм су уводним речима отворили парох неменикућски јереј Горан Лукић и председник Општине Сопот господин Живорад Милосављевић.

У програму је учествовала позната глумица Рада Ђуричин, која је говорила  песме великог песника Васка Попе. На велико одушевљење присутних , којих је према званичним проценама било више од 2 000 хиљаде,  овогодишњу манифестацију у Неменикућама увеличала је група ,,Легенде,, која је извела пет нумера духовних и љубавних песама из личног репертоара.

Ове године додељена је по други пут књижевна награда ,,Мома Димић,, коју додељује Општина Сопот, а награду је добио књижевник Владимир Пиштало за путописни роман Венеција. Награду је уручио председник Општине Сопот господин Живорад Милосављевић.

Програм су играма из Србије улепшала Културно-уметничка друштва из Сопота и Влашке, којима је и завршен овогодишњи програм, а радови ликовне колоније Неменикуће-2012. изложени су за посетиоце испред цркве.

Милован Видаковић је рођен 1780. године у Неменикућама. Био је књижевник који се сматра утемељивачем романа у модерној српској књижевности.. Још у детињству пребегао је у Угарску, где се првобитно настанио у Иригу и где је отпочело његово школовање, које је потом наставио у Новом Саду, Сегедину и Кежмарку.

Видаковић је био један од најплоднијих и најпопуларнијих српских књижевника прве половине 19. века. Објавио је седам романа: Усамљени јуноша, Велимир и Босиљка, Љубомир у Јелисијуму, Касија царица, Силоан и Милена, Љубезна сцена у веселом двору Иве Загорице и Селим и Мерима али и већи број дела других родова од којих се као књижевно највредније истиче његова Аутобиографија у којој је описао почетак свог живота и која је објављена тек 1871. године.

Горан Лукић, јереј