СЛАВА ХРАМА СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СЛАВА ХРАМА СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУПразник Првопрестолних апостола Петра и Павла и ове 2012. године свечано је прослављен у Аранђеловцу, у храму посвећеном њима у част. Празнично бденије, на коме се окупило мноштво верника, служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање архијерејског намесника младеновачког, протојереја- ставрофора Драгољуба Ракића и свештенства орашачког намесништва.

Након два сата молитве и појања Богу, Владика је сабраном народу честитао храмовну славу и истакао значај и величину апостола Петра и Павла. Посебно је нагласио њихову веру у Христа Господа, којом су и чинили небројана и славна дела и којом су постали стубови Цркве Његове. Такође, Владика је истакао и то да њихова резличитост у пореклу, образовању и карактеру ни мало није утицала на њихов однос и на оно неизмерно дело које су учинили проповедајући Христа и Јеванђеље Његово. А они су то могли учинити зато што се Христос дотакао срца њиховог и што су Га они примили у цело своје биће, тако да је апостол  Петар први изјавио: „Ти си Христос, Син Бога Живога“ (Мт. 16.16.), а апостол Павле изрекао оне дивне речи: „А живим- не више ја, него живи у мени Христос“ (Гал. 2. 20.).

На сам празник светих апостола, свету Литургију су служили свештеници петропавловске цркве и других градских цркава, предвођени Архијерејским намесником орашачким, протојерејем- ставрофором Мићом Ћирковићем.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Беседу о значају апостола Петра и Павла одржао је прота Драгомир Кеџић. Након свете Литургије, свештенство и присутни верници су у Литији три пута направили опход око храма,  а потом је испред цркве пререзан славки колач. Деца из КУД-а „Електропорцелан“ су извела кратак програм, а свечаност овог великог празника настављена је трпезом љубави у сали петропавловског храма, коју је спремио Г. Милосав Гавриловић из Аранђеловца.

јереј Александар Миловановић