ВИ СТЕ СВЕТЛОСТ СВЕТУ

ВИ СТЕ СВЕТЛОСТ СВЕТУУ петак трећи по Духовима на дан Св. Кирила Александријског Епископ шумадијски Јовн служио је свету Архијерејску литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

У беседи на еванђеље Владика нам указује да од Оца кроз Христа Духом Светим постаде све што је створено. Светлост Христова просвећује сав свет. Ову светлост примамо уласком у живот, а кроз свету Тајну Крштења ова благодатна Светлост рађа и обасјава за живот вечни, палећи тако светиљку нашега живота са извора Христа-Светлости Вечне. Јер ова Светлост чини да наше светиљке светле у тами и да их тама не угаси.

Даље нам Преосвећени говори да чувамо светлост коју примисмо, борећи се да светлимо овом светлошћу, обасјани вером надом и љубављу православном и хришћанском, творећи вољу Божију у нашем свакодневном животу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Ако и заборавимо да светлост ова у нам пребива, потрудимо са кроз врлине и свете Тајне у Цркви као заједници слободе и љубави у Христу, и биће нам даровано оно што око не виде, и ухо не чу и у срце човеково не уђе јер то дарује Господ онима који Му служе са смирењем и љубављу. Да нам Господ помогне молитвама ради светог Кирила Александријског и свих светих да не угасимо светиљку вере у души нашој.

јереј Мирољуб Миладиновић