ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА - ЛУЖНИЦЕ

ImageХрамовни празник Успења Пресвете Богородице у селу Лужницама и ове године прослављен је веома свечано. Мноштво људи сабрало се око своје заштитнице Пресвете Мајке Божије да са својим најмилијима принесе најусрднију молитву оној која се удостојила да у својој утроби понесе Бога Логоса Господа Нашег Исуса Христа. Под Њеним крилом нашли су се сви они који су тог дана дошли да на Светој Литургији одпоју тропар у Њену част и да се помоле пред Њеним топлим и милим мајчинским ликом.

О значају Пресвете Богородице, њеном животу и улози која јој је поверена кроз историју у својој проповеди говорио је парох чумићки отац Милан Томић:

„Кад кажемо мајка онда пре свега мислимо на ону која изнад свих мајки, на ону на коју све мајке треба да се угледају, поготово у данашњем времену када се појам мајчинсто и материнство погрешно тумачи или му се не даје његов прави смисао и значај. Бити мајка значи угледати се на вечни идеал Мајке Божије Пресвете Богородице“.

На Литургији је началствовао протојереј-ставрофор Милан Борота уз саслужење пароха десимировачког протојереја Петра Манића, чумићког Милана Томића, грбичког Милана Петровића, ђакона при храму Свете Петке Мирољуба Миладиновића.

У поподневим часовима молитвену и духовну атмосферу украсио је долазак Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована који је верном народу Шумадије донео свој Архијерејски Благослов. Дочекан од старешине храма оца Милована Мићића, свештенства и народа Владика је уз присуство архијерејског намесника крагујевачког Рајка Стефановића,  архијерејског намесника лепеничког Саве Арсенијевића, протојереја-ставрофора Милана Бороте, јереја чумићког Милана Томића и протонамесника Драгана Брашанца пререзао славски колач.

Честитајући Храмовну славу свима, а нарочито овогодишњем колачару господину Горану Славковићу и његовој породици Владика је између осталог рекао да је Пресвета Богородица Мајка рода људског, јер је родила Спаситеља Нашега.

„Она је наша посредница код Њеног и Нашег Спаситеља и од нас врло мало тражи. А то је да мајке буду праве мајке, очеви буду прави очеви, деца да буду права деца.Без Њене помоћи тешко да се можемо одржати у овом времену. Сви смо позвани да као боголика створења испунимо своје назначење имајући више одговорности једни према другима нарочито према нашој деци која се трују на сваком кораку, препуштена сама себи. Зато је потребно“, по речима нашег Владике, „имати здраву и стабилну породицу засновану на хришћанским начелима уз међусобно уважавање родитеља према деци и деце према родитељима. Нажалост данас имамо и таквих примера да поједини родитељи више пажње поклањају себи него својој деци која више времена проводе на улици него са својим ближњима. Никада не смемо заборавити да смо сви ми деца Мајке Божије и да само Њеним молитвама од наше деце можемо направити праву Божију децу. А ту је Пресвета Богородица да нам помогне, да нас заштити, да нас стави под своје скуте и у своје крило. А крило Пресвете Богородице је толико велико да цео род људски може стати у њега“.

Владика је тако дирљиво и искрено описао однос Сина на крсту и Мајке.

У том дијалогу Господ је рекао Пресветој Богородици да шта год буде тражила од Њега то ће јој испунити. Њеним молитвама и Њеним посредништвом сви ми се спасавамо.

На крају је Владика Јован похвалио оца Милована за његов дугогодишњи труд на Њиви Господњој удостојивши га чином протојереја уз подстицај да своју пастирску службу из дана у дан надграђује научен примером нашег Врховног Пастира Господа Нашег Исуса Христа.

Културно уметничко друштво „Крагуј“ из Крагујевца, састављено од деце из Лужница и Пајазитова на челу са господином Душком Јовановићем, је игром и песмом подсетило на стара заборављена времена, на вредности које су изникле из српског народа и српске традиције и на оне вредности које су нам не тако давно наши преци оставили у аманет, а које ми тако мало чувамо.

jереј Горан Мићић