СВЕЧАНА ДУХОВСКА ЛИТИЈА ПОВОДОМ СЛАВЕ ГРАДА ЈАГОДИНЕ

СВЕЧАНА ДУХОВСКА ЛИТИЈА ПОВОДОМ СЛАВЕ ГРАДА ЈАГОДИНЕДанас благодат Светога Духа нас сабра...

Поводом празника Силаска Светог Духа на апостоле, Педесетнице, Тројице, и славе Града Јагодине, у Јагодини је, по дугогодишњој традицији, одржана градска литија.

Прослава празника је литургијски отпочела у свим јагодинским црквама, а у цркви Св. ап. Петра и Павла литургијским сабрањем је началствовао Архијерејски намесник белички протојереј Небојша Младеновић уз саслужење протојереја-ставрофора Радомира Ракића и протојереја-ставрофора Радослава Станковића.

Непосредно после прочитаног зачала из Јеванђеља верном народу се обратио намесник тумачећи речи Јеванђеља и поучавајући их важности и смислу празника. Празника који је почетак времена Цркве, рођендан Цркве, испуњење свега онога што је у свом земаљском животу савршио Христос. То је почетак Царства Божијег на земљи и рођендан свих нас окупљених у том Царству сваке недеље и празника истим Духом Светим.

После Свете Литургије, и молитава благодарности и за освећење природе, а самим тим и наших живота који се одвијају у њој, и резања славског колача, свечана литија је кренула из цркве Св. ап. Петра и Павла улицом Кнегиње Милице, до градског записа у насељу Сарина међа, где је пререзан славски колач. Главној литији су се прикључиле литије из цркве Св. арх. Михаила и из цркве Св. Петке.

Велики број верника је овим крсним ходом приложио своју жртву како би саборно и у молитвеном духу, сви заједно призвали благодат Божију на град, своје куће, своје животе и целокупну природу која се преображава истим Духом светим.

јереј Миломир Тодоровић