ИСТОРИЈСКИ СУСРЕТ

БОГОСЛОВИЈА СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ КРАГУЈЕВАЦУченици Богословије Светог Јована Златоустог посетили су 19. маја Војну гимназију у Београду. Значај ове, на први поглед сасвим обичне посете, огледа се првенствено у томе што је то први пут после Другог светског рата да се ученици једног богословског училишта сусрећу са војним гимназијалцима. Две, по начину живота и рада сличне школе, размениле су своја искуства кроз спортске активности и дружење.

Високопречасни отац ректор, др Зоран Крстић, у својој поздравној беседи првенствено се захвалио на гостопримству, изразио своје задовољство и радост због овог историјског сусрета, пожелео да овакви сусрети постану учесталији и, између осталог, нагласио да су главне врлине, када је реч о војсци, поштење и честитост, а када је реч о Цркви – људскост. Наглашен је значај споја ових врлина, које доста говоре о нашем народу, јер по свим истраживањима јавног мнења, показало се да да српски народ највише поверења има у Цркву и војску.

Сусрети су започети служењем Свете Литургије, којом је началствовао отац ректор, уз саслуживање професора богословије и свештенства митрополије београдско-карловачке. Благољепију богослужења допринело је појање крагујевачких богослова.