У ДОМУ ВОЈСКЕ ПРЕДСТАВЉЕНА ИЗАБРАНА ДЕЛА ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА САВА Б. ЈОВИЋА

У ДОМУ ВОЈСКЕ ПРЕДСТАВЉЕНА ИЗАБРАНА ДЕЛА ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА САВА Б. ЈОВИЋАУ четвртак вече у пуној сали Дома Војске Србије, у присуству Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и Преосвећене Господе архијереја, бројног свештенства и монаштва, многих представника културног и јавног живота из Србије и дијаспоре, представљена су Изабрана дела протојереја-ставрофора Сава Б. Јовића, Главног секретара Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве.

Овај изузетан догађај, књизи у част, протекао је у знаку двоструког јубилеја. Издавачка кућа „Православнa реч“ из Новог Сада синоћном промоцијом обележила је две деценије успешног рада. У исто време, две деценије су протекле и од објављивања прве књиге проте Саве Б. Јовића Анђели звериње куће.

После поздравног говора Зорана Гутовића, директора „Православне речи“ из Новог Сада, о животном путу и књижевном стваралаштву проте Саве Б. Јовића говорили су Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. др Иринеј, декан Православног Богословског факултета у Београду; протојереј‐ставрофор проф. др Драгомир Сандо; др Александар Јовановић, декан Учетељског факултета у Београду; проф. др Душан Мићић из Новог Сада, да би се на крају обратио и сам аутор изабраних дела.

У својим излагањима говорници на овој књижевној вечери истакли су несумњиви списатељски дар проте Сава Јовића. Више пута уважени говорници су напоменули да ова књижевна збирка представља лично искуство сужња који је искусио притисак комунистичког режима, непријатељски настројеног према Српској Православној Цркви, а нарочито према свештенству. У ову групу исповедничке прозе прожете личним успоменама спадају књиге: Анђели звериње куће и Записи из зеничке тамнице, док у другу групу спадају књиге које се баве ретком тематиком из новије, на жалост тешке и страдалне, историје српског народа XX века: Кроз босански огањ, Христов светосавац Михајло Пупин, Утамничена Црква, Свитање у предвечерје, Свети исповедник Варнава Епископ хваостански и Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији од 1945. до 2005. године.

У овој, заиста несвакидашње добро осмишљеној промоцији писане речи, као водитељ учествовао је глумац Бранислав Лечић, целокупни доживљај читањем изабраних одломака употпунили су драмски уметници Вјера Мујовић и Мирослав Жужић, а за музички део захвалност припада Хору Станковић под диригентском палицом Небојше Цвијановића и Љуби Манасијевићу.

Извор: званични сајт СПЦ