НОВА ЦРКВА БРВНАРА ПОСВЕЋЕНА СВЕТОМ ЈОАНИКИЈУ, ПРВОМ ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ, ОСВЕЋЕНА У КАРАЂОРЂЕВОМ ОРАШЦУ

НОВА ЦРКВА БРВНАРА ПОСВЕЋЕНА СВЕТОМ ЈОАНИКИЈУ, ПРВОМ АРХИЕПИСКОПУ СРПСКОМ, ОСВЕЋЕНА У КАРАЂОРЂЕВОМ ОРАШЦУНа Томину недељу, 22. априла 2012. године, радост и красота освећења новог Дома Божијег обасјала је Шумадију и историјски Орашац. Новоподигнута црква- брвнара, посвећена првом Патријарху српском Јоаникију на имању породице Карић- Недељковић у Орашцу, освећена је од стране Преосвећеног Епископа шумадијског Г. Јована, уз саслуживање Преосвећеног Епископа рашко- призренског Г. Теодосија и свештенства Епархије шумадијске и Архиепископије београдско- карловачке.

Чину освећење, поред бројних верника из околине и породице и пријатеља ктитора ове богомоље, присуствовала је и игиманија манастира Пећке Патријаршије мати Февронија, као и игуманија манастира Ваведење из Београда мати Анастасија, са сестринствима.

Након опхода око цркве, а пре полагања моштију Светог великомученика Лазара Косовског у Часни Престо, Владика Јован је изразио своју радост због освећења новог Дома Господњег и истакао не случајну везу овога дана са Косовом и Метохијом- кроз подизање цркве првом Патријарху српском Јоаникију који је столовао у Пећи, затим кроз присуство Владике рашко-призренског Теодосија и игуманије Пећке Патријаршије овом чину, те кроз ктиторе овог храма, породицу Карић, која је поникла са Косовскометохијске земље.

Након освећења цркве, принета је Света Евхаристија Богу Живоме. По завршеној Литургији, прво је Владика Јован још једном изразио захвалност најпре Богу што је благословио дело подизања нове цркве, али и госпођи Оливери Карић – Недељковић, која је са својом породицом то дело остварила. Потом је захвалио и Владици Теодосију и игуманији Февронији што су донели благослов свете Косовске земље и њених светиња; као и свима који су се потрудили око подизања цркве. Због овог великог труда, а на предлог Епископа шумадијског Јована, Свети Синод СПЦ-а доделио је госпођи Оливери орден Светог Саве II реда.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Гост Владика Теодосије је изразио своју радост што је овог дана био присутан у Орашцу и нагласио да нам је све у животу дар од Бога – па тако и овај нови храм и овај дан када смо се сабрали око њега. Такође, Владика Теодосије је истакао и несебичну помоћ коју народ Шумадије често указује својој браћи страдалницима на Косову и Метохији, као што је и недавно свештенство и верни народ шумадијске Епархије сакупио приличан прилог за народне кухиње на Космету. Тако најбоље показујете да сте и молитвено и материјално са нама и то је прави пример хришћанске љубави и јединства, нагласио је Владика Теодосије.

На крају овог дивног сабрања одржан је кратак културно- уметнички програм и заједничка трпеза љубави у ресторану комплекса породице Карић.

јереј Александар Миловановић