ИСТОЧНИ ПЕТАК- СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

ИСТОЧНИ ПЕТАК- СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕСеј ден јегоже сотвори Господ, возрадујемсја и возвеселимса воњ!

У славу Тројединог Бога и Славнога Васкрсења Христовог, сабрала се Црква Шумадије 20. априла у храму светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, да по други пут прослави Епархијску славу – Источни петак. Свету Васкршњу Архијерејску Литургију, служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање свештенства и монаштва Епархије шумадијске, а уз присуство већине свештеника и верног народа.

Красота предукуса Царства Божијег, тј. Свете Евхаристије, најбоље се сагледава у ове Светле дане Васкрсења Христовог, а кроз приношење од стране Првојерарха Цркве у Шумадији. Када се домом Божијим из стотине уста ори Христос Воскресе из мертвих..., не можемо а да тако не замислимо и Царство Божије.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након прочитаног Јеванђеља, Владика Јован је беседом поново подсетио све на значај неизмерност Васкрсења Христовог. И овај диван поздрав Христос васкрсе којим се поздрављамо све до Спасовдана, треба да одражава нашу живу веру у Васкрсење, а не да буде само изговорена реч, као неки други поздрави. Треба сви да живимо Васкрсењем и да заиста осећамо оно што свакодневно исповедамо у Символу вере, где се каже: “Чекам Васкрсење мртвих и живот будућег века”. Христовим Васкрсењем нама је отворен пут у наше васкрсење и зато треба да знамо да без Христа не би било ни Васкрсења; а и када би ми васкрсавали без Њега, опет би то било узалудно, јер то не би било васкрсење у живот вечни. Само са оним који је раскинуо окове смрти, са Христом Животодавцем, наша вера у Васкрсење има пуноћу и води у живот вечни.

На крају Свете Литургије пререзан је славски колач, а потом је у порти петропавловског храма одржан пригодан културно-уметнички програм. По завршеном програму, славље је настављено у ресторану Круна у Аранђеловцу, где је Владика Јован поново честитао славу свом свештенству и позвао све на духовну будност и труд на парохијама, јер је то данас веома потребно.

Јереј Александар Миловановић

 

ФОТОГАЛЕРИЈА 1

 

 

 

 

 

 

 

 

ФОТОГАЛЕРИЈА 2