ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИ

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИВаскрсење Твоје, Христе Спасе, анђели певају на небесима.

И нас на земљи удостој да те славимо чистим срцем.

Овим речима отпчиње прослава празника над празницима, светковине над светковинама, дан Васкрсења и почетак истинитог живота. Христос васкрсе из мртвих, орило се из у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Јагодини од поноћи до јутра, а у поподневним часовима Црква Божија у Богом чуваном граду Јагодини своју васкрсну радост је поделила са својим Епископом.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење гостију из Крагујевца и свештенства беличког намесништва, служио је Пасхално вечерње уз појање хора при храму Светих апостола Петра и Павла. У својој архијерејској поуци Владика је говорио о васкрсењу, о васкршњој радости и о томе да треба да се сви радујемо зато што је смрт побеђена. Добро је победило зло, љубав је победила мржњу, истина је победила лицемерство, фарисејство и лукавство. Како да се не радујемо том новом животу који је из гроба изашао. Само пун гроб је туга, али са друге стране празан гроб је радост. А ми се радујемо јер је Христов гроб празан, јер је Он васкрсао.

После службе, како то већ по устаљеном обичају бива, Владика је са председником Скупштине Града Јагодина господином Ратком Стевановићем и са својим гостима изабрао и наградио најлепша васкршња јаја која су јагодинска деца са пуно љубави шарала и припремала у славу Васкрсења Христова.

Уследио је културно уметнички програм у коме су учествовали деца из Школе за неговање традиционалне игре и песме при храму Светих апостола Петра и Павла, виолиниста Феђа Марковић, ученик шестог разреда ОШ “17.октобар” из Јагодине, фрулаш Богдан Марковић, ученик шестог разреда ОШ “17.октобар” са оркестром КУД-а Каблови из Јагодине, етномузиколог господин Драган Трифуновић, који је са својом ћерком свирао на старом народном инструменту гајдама и КУД “ Шуљковац” из Шуљковца код Јагодине, које је све присутне пријатно итзненадило свирајући “Ужичко коло” на тиквама.

За све присутне је приређена трпеза љубави у организацији братства храма.

јереј Миломир Тодоровић

Извор: svetiapostoli.com