ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГУ среду треће недеље Великог поста, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију пређеосвећених дарова у Вазнесењском храму у Сопоту.

Служењу Свете Литургије претходила је исповест свештенства космајског намесништва, а исповедник је са благословом Епископа био високопреподобни схи-архимандрит Јован, настојатељ Манастира Тресије.

Епископу су саслуживали високопреподобни архимандрит Евтимије, настојатељ манастира Јошанице, протојереј-ставрофор Миленко Дидић, парох сопотски, протонамесник Горан Јеремић, парох сибнички и Јовица Ескић, парох бељински и ђакони Небојша Јаковљевић и Филип Јовановић.

На Светој Литургији приметан је био велики број деце школског узраста која похађају Веронауку, која су заједно са својим вероучитељима Јеленом Четник и оцем Бранком Станишићем активно узели учешћа у Светој Литургији одговарајући на јектеније и појући причастен, причестивши се Телом и Крвљу Христовом.

После причешћа свештенства, Његово Преосвештенство Епископ Јован, надахнутим речима обратио се присутном народу Божијем, говорећи о Великом посту као путу којим путујемо да би се срели са Господом Васкрслим.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије приступило се читању реферата на тему “Вера у доба кризе – од чега човек живи”. Реферат је написао и читао протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, парох сопотски, након чега је уследила дискусија.

И ове године Преосвећени Владика је искрено и осећајно замолио све присутне свештенике да Богослужења и своје пастирске дужности савесно врше, дајући савете за различите прилике.

Горан Лукић, јереј